Jaaroverzicht kabelsector 2015 (infographic)

20 december 2015

2015 was een succesvol jaar voor de kabelsector. Na de integratie met UPC timmerde Ziggo als grootste kabelbedrijf van Nederland aan de weg met innovatieve nieuwe diensten als Replay TV en met Ziggo Sport. Ook de kleinere kabelbedrijven zaten bepaald niet stil. Zo werkte Kabelnoord aan de upgrade van haar glasvezelnetwerk en waren onder meer DELTA, CIF/CAIW en SKV zeer actief met de uitrol van breedband in het buitengebied.

Kabel leverde in 2015 het snelste internet

De kabel ISP’s waren gedurende 2015 wederom de snelste internetproviders van het land, zo bleek onder meer uit de Netflix Speed Index en uit onderzoek van de Europese Commissie. Dankzij de snelle kabelnetwerken bekleedt Nederland een wereldwijde en Europese toppositie als het gaat om snel breedband.

Breedband en onderwijs

codeweekEr was in 2015 veel aandacht voor onderwijs. Tijdens de Codeweek leerden Ziggo en Kabelnoord basisscholieren programmeren. Snel internet op basisscholen had de warme belangstelling van de Tweede Kamer. De uitrol van breedband in het buitengebied werd in Twente ter hand genomen door CIF/CAIW (met glasvezel) en in Zeeland door DELTA en Greenet (draadloos).

Publieke WiFi en WiFiSpots

Ook de opmars van publieke WiFi-netwerken in verschillende binnensteden ging in 2015 gestaag door. Ziggo verzorgde de uitrol van publieke WiFi in onder meer Utrecht, Haarlem, Zwolle, Arnhem en Heerlen. Kabeltex rolde uit op het eiland Texel en DELTA in Goes. DELTA en Ziggo koppelden in de zomer hun WiFiSpots.

TV landschap in beweging

Net als vorig jaar bleef het televisielandschap in 2015 sterk in beweging: televisiekijken staat onder druk van on demand kijken, maar lineaire TV bleef ook in 2015 de belangrijkste wijze van videoconsumptie. Ziggo versterkte haar Horizon platform met Replay TV, de Horizon extra box en meer zenders in de Horizon Go app. SVOD-dienst MyPrime bereikte de mijlpaal van 250.000 actieve gebruikers. SKP in Pijnacker introduceerde een TV app voor iOS en de verschillende kabelbedrijven werkten aan de uiteenlopende verbeteringen van hun televisiepakketten. 

Jaaroverzicht kabelsector 2015

Bekijk het jaaroverzicht 2015 van de kabelsector in onderstaande infographic:

jaaroverzicht kabelsector 2015