NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Highlights van MWC24: gen AI, Mobile Private Networks, duurzaamheid en een andere aanpak van spectrumveilingen

Duurzame connectiviteit
01 maart 2024
Highlights van MWC24: gen AI, Mobile Private Networks, duurzaamheid en een andere aanpak van spectrumveilingen

Het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona is de grootste en meest invloedrijke bijeenkomst ter wereld op het gebied van digitale connectiviteit, met 2700 stands en 101.000 bezoekers uit 205 landen. Het event vond dit jaar plaats van 26-29 februari en de Nederlandse breedbandindustrie - zowel mobiel als vast - is er steeds beter vertegenwoordigd. NLconnect-leden Huawei en AVM hadden beursstands en ook presenteerden enkele leden zich op het Nederlandse paviljoen. NLconnect was er natuurlijk ook dit jaar weer bij en maakte het volgende verslag van de relevante highlights.

Groei voor 5G

De GSMA publiceerde een rapport (The Mobile Economy 2024) dat de wereldwijde bijdrage van mobiele technologie en diensten in kaart bracht. In 2023 bedroegen mobiele technologie en -diensten 5,4 procent van het bbp. In totaal gebruikten eind 2023 5,6 miljard mensen mobiele diensten. Dat is 69 procent van de wereldbevolking en een stijging van 1,6 miljard mensen sinds 2015. Eind vorig jaar waren er 1,6 miljard 5G-verbindingen, die naar verwachting in 2030 zullen stijgen tot 5,5 miljard. Een ander GSMA rapport (Global Mobile Trends 2024) maakte helder dat de industrie verdergaande adoptie van 5G verwacht, door nieuwe netwerken in opkomende markten, maar ook door nieuwe investeringen in standalone 5G en 5G-advanced. Eind 2030 is 5G naar verwachting goed voor de helft van de mobiele verbindingen.

AVM: multi-gigabit, WiFi 7 en Matter

De stand van AVM stond dit jaar in het teken van "Powerful Connections”. AVM presenteerde onder meer nieuwe FRITZ!Box-modellen die multi-gigabit snelheden ondersteunen via glasvezel en kabel en die ook de nieuwste standaard WiFi 7 aan boord hebben. Ook presenteerde het bedrijf een modemrouter voor vast gebruik van 5G en een uitbreiding van haar WiFi-mesh systeem. De nieuwe modellen zijn tevens voorbereid op de matter-standaard voor smart-home toepassingen.

Huawei: 5.5G en FttO 2.0

De digitale infrastructuur zal in de toekomstige intelligente wereld diep worden geïntegreerd in elk aspect van ons leven, de economie en de maatschappij. Onder het motto “Advancing the intelligent world’ ontwierp Huawei daarom een enorme stand in hal 1, verdeeld in verschillende ervaringszones, waaronder "Fashion Forward", "Creation of Beauty" en "Fitness & Health”. In de stand wil Huawei laten zien hoe digitale transformatie in verschillende sectoren doordringt en hoe haar nieuwe technologische oplossingen het dagelijks leven zullen verrijken.

Huawei presenteerde een volledige reeks 5.5G-producten en -oplossingen. Het bedrijf riep de industrie op om 5.5G, ook bekend als 5G advanced, te omarmen. 5.5G is de volgende stap in de evolutie van 5G technologie en belooft onder meer verbeteringen op het vlak van van capaciteit (uplink en downlink), goedkopere IoT, dekking en betrouwbaarheid. Huawei verwacht de commerciële lancering van 5.5G later in 2024 verwacht, GSMA houdt het op 2025. 

Maar ook op het vlak van glasvezel innoveert Huawei verder. Zo presenteerde het bedrijf een nieuwe oplossing voor FttO op basis van XGS-PON Pro waarmee 25 Gbps naar elke kantoorruimte kan worden gebracht. Ook lanceerde het bedrijf haar eerste enterprise-level Wi-Fi 7 ONT. 

NL paviljoen

Het Nederlandse Paviljoen op MWC is bedoeld om Nederlandse innovaties te presenteren in connectiviteit, mobiele technologie, IoT, beveiliging en andere gerelateerde thema's die ons land te bieden heeft. Het paviljoen is een samenwerking van onder meer Topsector ICT, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Ecosystem Services en het bedrijfsleven. Onder meer NLconnect-leden Eurofiber, SPIE en Divitel versterkten er de Nederlandse aanwezigheid en benadrukten de innovatieve kracht van Nederland. Ook het Future Network Services consortium was op het paviljoen aanwezig. Deze groep van bedrijven, kennisinstellingen en overheden richt zich op het ontwikkelen van 6G. Vanaf het paviljoen werden ook diverse tours georganiseerd rond de thema’s Duurzaamheid en Private Networks.

Eurofiber kondigde op het paviljoen een samenwerking aan met Q*Bird om Quantum Key Distribution (QKD) te integreren in haar glasvezelnetwerk en meldde zich aan als lid van de Quantum Internet Alliance. En Divitel presenteerde haar oplossingen voor video-delivery en Wi-Fi-optimalisatie voor providers.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) bezocht MWC op maandag 26 februari en kwam dus ook langs op het NL paviljoen. De minister sprak over de innovatieve kracht van Nederland en de hoge kwaliteit - en het belang - van de Nederlandse digitale infrastructuur voor onze economie en maatschappij. Ze verwees daarbij naar het onlangs verschenen rapport van haar ministerie, de Staat van de Digitale Infrastructuur. Uit dat rapport blijkt dat de economische bijdrage van bedrijven in de digitale infrastructuur - los van digitale diensten - in ons land €24,2 miljard was in 2021. Dat is meer dan 2 procent van het bbp. 

Mobile Private Networks

Private 5G wordt gezien als een groeimarkt voor de komende jaren en er was dan ook een groot aantal aankondigingen op dit vlak en veel partijen met private 5G oplossingen. Zo presenteerde SPIE op het NL paviljoen oplossingen op het gebied van private wireless networks. Ook besteedde SPIE aandacht aan LoRa based sensor technology en efficiënt onderhoud en beheer van glasvezelnetwerken. Want terwijl private mobiele netwerken groeien in populariteit, blijft ook het onderhoud en beheer van glasvezelnetwerken van essentieel belang voor een naadloze connectiviteit. Proactief monitoren, snelle respons op storingen en het waarborgen van veiligheid dragen bij aan betrouwbaarheid en efficiency en daarmee optimale prestaties van zowel draadloze als glasvezelnetwerken.

Eurofiber kondigde aan samen met Nokia Mobile Private Network (MPN)-diensten in Nederland te gaan leveren. Hiermee breidt Eurofiber zijn digitale open infrastructuur - via het eigen vaste glasvezelnetwerk - uit met privaat mobiele diensten. En private 5G was ook de reden achter de aanwezigheid van Greenet in Barcelona. Greenet is actief bezig met het implementeren van Mobile Private Networks door het hele land, met een sector-specifieke aanpak richting onder meer de zorg, logistiek, evenementen en bouw.

Andere aanpak van frequentieveilingen?

Op het keynote-podium sprak Eurocommissaris Thierry Breton zich uit voor een nieuwe aanpak bij frequentieveilingen. Breton wil voor 6G geen herhaling van de vertraging en versnippering die optrad bij de toewijzing van frequenties voor 5G. “We should have the same spectrum policy throughout Europe and push for more timely and affordable options. In regard to 6G, we cannot afford to encounter delays in the spectrum licensing process with huge disparities in timeline between member states. We cannot tolerate the same outcome as for 5G, where the process after eight years is still not complete.” Licenties moeten niet worden toegekend aan de hoogste bieder, maar aan de operator die zich ertoe verbindt te investeren in snellere netwerkuitrol, aldus Breton.

De uitspraken van Breton kwamen een week nadat de Europese Commissie het whitepaper ‘How to master Europe’s digital infrastructure needs?’ publiceerde. Ook daarin merkt de Commissie op dat operators vele miljarden uitgeven aan spectrumveilingen door overheden, hetgeen de investeringen in de netwerken zelf natuurlijk niet ten goede komt. ‘To help bridge the significant investment gap in the deployment of advanced communications networks, the financial burden could be alleviated by adopting bidding processes geared towards infrastructure investments.’. Hoopvolle woorden.

Gen AI

Generative AI is de grootste Tech-trend van de afgelopen tijd en het is dan ook weinig verrassend dat het thema op MWC echt overal ter sprake kwam en te zien was. Meest in het oog sprong een smartphone die Deutsche Telekom samen met chipmaker Qualcomm en AI-maker Brain had ontwikkeld. Deze ‘app-free AI phone’ heeft geen apps, maar louter AI. In plaats van losse apps te gebruiken werkt de telefoon door vragen te stellen aan de AI. Deutsche Telekom voorspelt dat in vijf tot tien jaar niemand meer apps gebruikt.

AI wordt door veel telecombedrijven ingezet om hun netwerkoperaties, beveiliging en klantenservice te verbeteren en daarvan waren op MWC talloze voorbeelden te zien. Een interessant rapport van EY in opdracht van Liberty Global keek verder dan de industrie-interne inzet van AI, want telecomnetwerken leveren natuurlijk de essentiële betrouwbare connectiviteit die bedrijven en mensen nodig hebben om het potentieel van de gen AI te volle te benutten en zodoende verschillende sectoren en de maatschappij te transformeren: telecom is een AI enabler. AI zal met name de productiviteit verhogen in landen die reeds goed verbonden zijn, zo constateert EY. Om dat mogelijk te maken moeten telecompartijen blijven investeren in 5G en edge computing.

Duurzaamheid

AI was ook hét thema rondom verdere verduurzaming van de mobiele sector. De inzet van AI voor energiebesparing werd door heel veel bedrijven als oplossing gepresenteerd. Logisch, want door veel data te analyseren over het gebruik van netwerken kan AI helpen om actieve apparatuur in mobiele netwerken energie-efficiënter in te richten op dat gebruik. Die directe energiebesparing kan bijdragen aan een verdere reductie van de CO2 uitstoot van mobiele operators in scope 1, dus de directe operationele emissies. De uitstoot in scope 1 en 2 (dus inclusief de indirecte emissies van ingekochte energie) daalde tussen 2019-2022 in Europa al met 50%, ondanks het groeiende datagebruik. De GSMA bracht er haar vierde Mobile Net Zero-rapport over uit. De reductie werd gerealiseerd door gebruik te maken van hernieuwbare energie, door de elektrificatie van wagenparken en generatoren en dus door energie-efficiëntere technieken in netwerkapparatuur en datacenters. Met AI kan de industrie daar een volgende stap zetten.

Maar driekwart van de totale CO2-uitstoot van de mobiele industrie zit in scope 3; de emissies uit de toeleveringsketen. Bij vaste netwerken ligt dat percentage nog hoger. Bij dat thema werd stilgestaan door Nokia op de Sustainability Summit tijdens MWC. Nokia stelde zichzelf een nieuw doel, om in 2040 net zero te bereiken in scopes 1, 2 én 3. Om de uitstoot in de hele waardeketen te verminderen werkt het bedrijf samen met haar leveranciers in een verbeterprogramma, dat onder meer behelst dat leveranciers betere milieuprestatiegegevens aanleveren. Eurofiber organiseerde er een paneldiscussie over op het Nederlandse paviljoen, met sprekers van Eurofiber, Telefonica en wederom Nokia. Uiteraard werd daar ook het EPD-project van NLconnect genoemd als best practice. In dit project publiceerde NLconnect onlangs PCR’s voor de glasvezelindustrie, die helpen om grip te krijgen op de uitstoot in scope 3 door op een uniforme wijze LCA’s uit te voeren voor gebruikte materialen en producten.