Alcatel Lucent: Symmetrie? Download groeit sneller dan upload!

20 oktober 2012

Over de aard van het internetverkeer bestaan veel onduidelijkheden. Wat heeft een consument nodig aan snelheid, moet de upload even groot zijn als de downloadsnelheid, zogenaamd symmetrisch internet? Daarover hebben twee onderzoekers van Alcatel-Lucent een zeer lezenswaardig onderzoek geschreven in Techzine: “Is symmetrical bandwith a myth or a must?”

Symmetrisch internet is geen must

symmetrisch internetHun conclusie is helder: symmetrie is in ieder geval geen “must”. Alcatel constateert dat er zeker meer uploadverkeer komt door nieuwe ontwikkelingen als social media, videoconferencing en cloud diensten. Dat betekent echter niet dat er sprake is of wordt van symmetrisch internet verkeer. De verkeerspatronen op internet zijn nu eenmaal asymmetrisch, en ondanks de grotere behoefte aan uploadverkeer, wordt die asymmetrie in de toekomst nog sterker.

Downloadverkeer zal sneller groeien dan upload

De onderzoekers zijn duidelijk over de vraag of bestaande en nieuwe technieken in de huidige netwerken ervoor gaan zorgen dat tegemoet wordt gekomen aan de vraag naar hogere upload-capaciteit en snelheid: het antwoord is “ja”. Zij schrijven: “Analyses of traffic patterns, consumer behavior, and service evolution indicate that despite an increase in upstream traffic, broadband traffic will increase faster in the downstream direction. Therefore, most technologies are designed to meet this requirement.“ symmetrisch internet Alcatel, downloadverkeer en uploadverkeer Europa