CBS: NL heeft een zeer goede ICT- infrastructuur en snelle internetverbindingen

30 juni 2015

De Nederlandse kenniseconomie staat er op veel punten goed voor: ons land heeft een zeer goede ICT- infrastructuur en praktisch iedereen beschikt over een snelle internetverbinding. Dat staat te lezen in de publicatie ‘ICT, kennis en economie 2015’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Naast de meest actuele gegevens over de Nederlandse kenniseconomie bevat de jaarlijkse publicatie van het CBS ook uitgebreide informatie over de telecominfrastructuur in Nederland. Personen en bedrijven maken intensief gebruik van ICT, aldus het CBS. Zo maakten drie op de tien bedrijven in 2014 gebruik van cloud-diensten. Ook maakte één op de drie Nederlanders persoonlijk gebruik van ‘de cloud’, bijvoorbeeld om foto’s of documenten op te slaan.

Snel internet in Nederland

Vrijwel alle huishoudens in Nederland hebben technisch gezien de mogelijkheid om een breedbandaansluiting te nemen. Niet alleen standaard breedbandinternet heeft in Nederland een dekking van 100 procent, ook de zeer snelle vaste verbindingen van de nieuwe generatie zoals VDSL, FttH (glasvezel) en DOCSIS 3 (kabel) waarmee snelheden van boven de 30 Mbps kunnen worden gehaald, zijn voor vrijwel alle Nederlandse huishoudens toegankelijk. Volgens het CBS heeft Nederland daarmee een flinke voorsprong op andere landen. Denemarken en het Verenigd Koninkrijk volgen op aanzienlijke afstand.

Snel internet internationaal CBSKabel versus KPN

Het CBS heeft scherp in de gaten waarom de Nederlandse breedbandnetwerken zo snel zijn: ‘internetleveranciers investeren fors in hun netwerken om aan de toenemende vraag naar capaciteit te voldoen’. Waarbij terecht wordt opgemerkt dat ‘een groot deel van de Nederlandse kabel- en DSL-verbindingen ook via glasvezels loopt’. In het rapport worden de prestaties van KPN versus de kabel helder inzichtelijk gemaakt: ‘via DSL en FttH had 50 procent van de Nederlandse huishoudens eind 2014 toegang tot snelheden van 100 Mbit/s (…) de kabelbedrijven (boden) via de coaxkabel in bijna heel Nederland snelheden van 180 tot 200 Mbit/s.

Televisie en multiplay

Naast breedband besteedt het CBS uitvoerig aandacht aan TV en video. Voor het kijken naar films en series maakten in 2014 4,7 miljoen Nederlanders gebruik van ‘video on demand’-diensten. Kijken op het televisietoestel is daarbij nog altijd het populairst: drie kwart van de gebruikers bekeek de films en series op hun televisie. In 2014 is het aantal digitale televisieabonnementen in Nederland verder gestegen. In totaal telde Nederland 6,5 miljoen digitale tv-abonnementen. Dat is 3 procent meer dan in 2013. De kabel heeft met 3,7 miljoen de meeste digitale abonnees. Analoge TV is duidelijk op zijn retour.groei digitale TV, daling analoge TV in NL

Multiplay abonnementen, waarbij verschillende telecomdiensten worden gecombineerd, is bezig aan een opmars. In 2014 telde Nederland ruim 5,7 miljoen multiplay abonnementen. Ten opzichte van 2013 betekent dit een stijging van 5 procent.Telecom multiplay in Nederland