CES 2015: Quo Vadis Televisie?

13 januari 2015

Volgens de Stichting Kijkonderzoek keken Nederlanders nooit eerder zoveel TV als in 2014. Hoe zal dat in de toekomst gaan? Haalt On Demand kijken lineaire broadcast TV in? Wat is de rol van smart-TV en welke beeldkwaliteit wordt dominant? We bekeken de TV-trends op de CES in Las Vegas.

Quo Vadis TV? Televisie-trends voor 2015

Nooit eerder keken Nederlanders zoveel TV als in 2014, zo becijferde de Stichting Kijkonderzoek onlangs. Hoe zal dat in de toekomst gaan? Haalt on Demand kijken lineaire broadcast TV in? En welke beeldkwaliteit wordt dominant? We bekeken de TV-trends op de CES in Las Vegas.

 1. Als 1 ding duidelijk werd op de CES is het wel dat de TV industrie langzaam maar zeker naar 4K-resolutie migreert. Alle grote TV-fabrikanten showden op de CES hun nieuwste 4K schermen, die overigens steeds goedkoper worden.
 2. 3DTV – nog maar kort geleden het paradepaardje van de TV industrie – lijkt daarentegen volkomen dood.
 3. Verschillende aanbieders werken aan 4K content om al die mooie schermen tot hun recht te laten komen. Streaming-aanbieders voorop…
 4. In coming year 4K content from Amazon, YouTube and more #CES2015
 5. ….gevolgd door omroepdistributeurs als kabelbedrijven.
 6. De integratie van streaming diensten met TV-schermen is ondertussen in volle gang. Voor zowel omroepen als kabelbedrijven is dat de uitdaging van deze tijd.
 7. CES Roundup: 4K TVs are Great, But Pay Attention to What’s Going on in Streaming Platforms and Services | Filmmaker Magazine…
 8. On Demand-diensten als Netflix kloppen immers nadrukkelijk op de deur. Een Amerikaanse studie, waarvan de eerste resultaten tijdens de CES werden gepresenteerd, laat zien dat 'jongeren' geboren tussen 1980 en 2000 On Demand diensten hoger waarderen dan omroepen en hun uitzendschema's.
 9. “People aren’t following networks anymore, they’re following content” ie you might watch #GameOfThrones but not #TrueDetective #CES2015 #tv
 10. Vooralsnog lijkt het in Nederland niet zo'n vaart te lopen. Kabelbedrijven en omroepen voeden de On Demand-trend natuurlijk, met diensten als UPC's MyPrime of RTL's Videoland. Maar broadcast TV is vooralsnog niet weg te denken. Vorige week bleek nog dat Nederlanders met een gemiddelde 200 minuten kijktijd per dag nooit eerder zoveel TV keken!
 11. Het lijkt er op dat de digitale mogelijkheden momenteel vooral aangewend worden om uitgesteld te kijken, binnen een paar dagen na de uitzending.
 12. Die trend is al langer waar te nemen.
 13. 3 trends in uitgesteld kijken. Trend 2: Binnen een paar dagen terugkijken.  http://ow.ly/ER9G2 
 14. Het pleit is dus nog niet beslecht. We blijven de TV-ontwikkelingen met spanning volgen!