CES 2016: technologietrends voor 2016

11 januari 2016

Van 6 tot 9 januari 2016 vond de CES beurs plaats in Las Vegas. Het Internet of Things (IoT) en High Dynamic Range (HDR) video waren dé trends van de consumenten elektronica beurs. Op beide vlakken zijn echter nog stevige hobbels te nemen voordat de consument daadwerkelijk de vruchten kan plukken.

CES 2016: technologietrends voor 2016

Van 6 tot 9 januari 2016 vond de CES beurs plaats in Las Vegas. Belangrijke trends voor de kabelindustrie zijn het Internet of Things (IoT) en High Dynamic Range (HDR) video. Op beide vlakken zijn echter nog stevige hobbels te nemen voordat de consument daadwerkelijk de vruchten kan plukken.

 1. Het Internet of Things was op de CES overal. Als het gaat om the Smart Home is tegenwoordig werkelijk ieder apparaat verkrijgbaar in een connected uitvoering.
 2. One takeaway from #CES2016 is that #IoT is so pervasive in products & gadgets, it’s not being called out as IoT. It’s just plain innovation.
 3. Maar het IoT is vooralsnog geen daverend consumentensucces. Consumenten zijn vooral bezorgd om de beveiliging van connected devices:
 4. Niet alles is rozegeur en maneschijn met Internet of Things (IoT) #CES2016  http://usat.ly/1OwLzt0 
 5. Veiligheid staat dan ook bovenaan de agenda van veel fabrikanten van IoT apparaten. Daarnaast is ook interoperabiliteit een belangrijk issue.
 6. Debate about #IoT: interoperability and security the most important. Totally agree @meetsilvair #CES2016 https://t.co/6rddLI4BKQ

  Debate about #IoT: interoperability and security the most important. Totally agree @meetsilvair #CES2016 pic.twitter.com/6rddLI4BKQ
 7. Op dat vlak was er nieuws op de CES: de WiFi alliance lanceerde Halow; een nieuwe WiFi standaard speciaal voor IoT toepassingen!
 8. Nieuwe WiFi standaard 802.11ah heet nu #HaLow. Lees meer over de standaard in ons factsheet over WiFi:  http://ow.ly/WE6k7  #IoT #CES2016
 9. Naast IoT was High Dynamic Range (HDR) video dé trend van de CES. Anders dan bij ultra HD TV (4k en 8k) vergroot HDR niet het aantal pixels van een beeld, maar verbetert HDR de kwaliteit van pixels met diepere en rijkere kleuren.
 10. Nieuw is dat de belangrijkste spelers inmiddels een standaard voor HDR zijn overeengekomen, waardoor HDR in een stroomverstnelling kan komen.
 11. Voor omroepen zijn de investeringen in HDR echter enorm. Vanwege het het beperkte aantal geschikte TV's bij kijkers thuis lijkt broadcast-doorgifte van HDR ook een weinig efficiente benutting van bandbreedte. HDR lijkt daarom net als ultra HD in eerste instantie voorbehouden aan streaming-diensten.