Digitale technologie schudt de TV sector op

11 september 2014

Nieuwe technologie en digitalisering veranderen de waardeketen van de TV-sector, zo blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Deloitte, Gfk en SPOT over televisie. Bestaande marktspelers als omroepen en kabelbedrijven innoveren en nieuwe spelers treden tot de markt toe.

Dit alles vergroot de keuzemogelijkheden van de consument, aldus de onderzoekers. De exponentiele groei van processor-snelheid en snelle breedbandverbindingen zijn de drijfveren achter de veranderingen in de TV sector: ‘hierdoor krijgen we thuis toegang tot internet met grotere snelheden waarmee we tegelijkertijd TV kunnen kijken op meerdere apparaten’. De groei van het aantal schermen dat kijkers in hun bezit hebben zorgt ervoor dat kijkers steeds meer videocontent consumeren.

TV's, tablets en smarphones

Groei van het aantal apparaten in Nederland (in miljoenen)

Video on Demand als aanvulling op lineaire TV?

Infographic TV onderzoek Deloitte Gfk en SPOTMet het aantal nieuwe apparaten neemt ook het gebruik van VoD toe. Lineaire televisie neemt evenwel nog steeds de belangrijkste positie in: iedere dag wordt er meer dan drie uur TV gekeken. Dat is 90% van de totale kijktijd. 82% van de consumenten zet elke dag de TV aan. Aan VoD wordt momenteel nog slechts 4,5% van de kijktijd besteedt, door 50% van de consumenten. De onderzoekers verwachten wel een grote groei van VoD, die in hun ogen ‘complementair zal zijn aan het kijken van lineaire TV’. Dit komt volgens de onderzoekers omdat mensen series gaan bekijken die zij reeds op TV voorbij hebben zien komen en omdat bepaalde soorten content (sport & realityshows) zicht vooral lenen voor traditionele lineaire TV-kanalen.

Groei van betaalde VoD, themakanalen en premium kanalen

Deloitte en SPOT voorspellen een snelle groei van het gebruik van betaalde VoD. Nu al maken veel kijkers niet enkel gebruik van gratis diensten als Uitzending Gemist, maar ook van betaalde diensten als HBO en Netflix: 9% van de huishoudens heeft, naast hun reguliere TV-betaalpakket, een abonnement op een betaalde VOD-dienst. De groeikansen worden geïllustreerd aan de hand van een vergelijking met de VS, waar dit getal met 26% een stuk hoger ligt.

Penetratie van betaal-TV, catch-up TV en VOD-platformen

Penetratie van betaal-TV, catch-up TV en VOD-platformen in de VS vergeleken met Nederland

Ook ‘long-tail’ kanalen, gericht op een specifieke kijkersdoelgroep, winnen aan marktaandeel. Hier maakt 9% gebruik van en 12% heeft een premium TV- of VOD abonnement. Consumenten zijn steeds meer bereid om voor het juiste TV-pakket te betalen, wat kansen biedt voor betaalmodellen voor online livestreams en pay-per-view.

Dringen in de TV-waardeketen

De traditionele waardeketen van producent-omroep-distributeur-kijker is volop in beweging. TV-productiehuizen verkeren in een sterkere positie dan voorheen: waar zij in het verleden hun producties alleen aan omroepen konden verkopen, leveren ze tegenwoordig aan nieuwe spelers als Netflix en aan VoD diensten van omroepen (RTL Videoland) en kabelbedrijven (UPC MyPrime). Ook voor omroepen liggen er kansen om nieuwe inkomsten te genereren met pay-per-view en nieuwe VOD-diensten. Voor distributeurs ligt de toekomst in het toevoegen van waarde aan triple play bundels. Zo hebben hebben kabelbedrijven ‘als UPC zich ingespannen om abonnementen op hun VOD-diensten en out-of-home toegang tot TV onderdeel te maken van hun bundels voor de belangrijkste abonnees.’ En dan zijn er nog nieuwe toetreders. De onderzoekers concluderen dat het dringen zal worden voor alle bedrijven in de waardeketen om een nieuwe positie in de markt in te nemen.