EPG meest gebruikte bron van informatie over TV-programma’s

15 juli 2014

De Elektronische Programmagids (EPG) is de meestgebruikte bron van informatie over TV-programma’s. In Nederland gebruikt 46% de EPG om programma-informatie te achterhalen, gevolgd door de traditionele tv-gids (36%) en apps (21%). Dat blijkt uit onderzoek van het Bindinc. Kenniscentrum.

Nederlanders kijken per dag 3,6 uur naar audiovisuele content, waarvan 2,1 uur lineaire televisie. Bindinc., uitgever van TV-gidsen en leverancier van programmagegevens, vroeg zich af van welke gidsen Nederlanders hierbij gebruik maken. De EPG blijkt vaker te worden gebruikt dan de papieren TV-gids. Andere informatiebronnen zijn apps, mond-tot-mondreclame, de krant, internet en social media.

EPG vaker gebruikt dan TV gids

 

Alleen ouderen gebruiken vaker papieren TV-gids

Het gebruik van de verschillende informatiebronnen verschilt per leeftijd: ‘Een meerderheid van de 55-plussers gebruikt de papieren tv-gids, terwijl 18-54-jarigen hier vaker de EPG voor gebruikten (…). Websites en apps (meestal TVGids.nl) worden minder vaak gebruikt dan de EPG’, aldus de onderzoekers. Jongeren van 13-17 jaar gebruiken vaak social media (Facebook) voor programma-informatie.

Uitzendtijden via de EPG, kijktips via social media

De verschillende informatiebronnen worden ook voor verschillende doeleinden gebruikt. EPG’s, papieren tv-gidsen en apps worden vooral gebruikt voor informatie over uitzendtijden en de inhoud van het programma. Aan de hand van de EPG kunnen kijkers ook televisieprogramma’s opnemen. Mond-tot-mondreclame en social media worden daarentegen relatief vaak gebruikt om onderling beoordelingen en kijktips uit te wisselen.