EU: Nederland staat aan de digitale top

25 februari 2015

Nederland staat in Europa aan de top als het gaat om de digitale samenleving, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde Digital Economy and Society Index (DESI). Ons land is daarmee één van de ‘high-performance countries’, samen met Denemarken, Zweden en Finland. Nederland scoort vooral goed op het vlak van snelle verbindingen: 98% van de huishoudens kan daarover beschikken. Snelle abonnementen vinden veel aftrek en Nederland staat op de 3e plek als het gaat om betaalbare breedbandverbindingen.

DESI index

Voor de index worden meer dan 30 indicatoren samengevoegd, waaronder indicatoren voor connectiviteit, digitale vaardigheden en het gebruik van ICT door bedrijven en het gebruik van online diensten door consumenten.   DESI NL connectivity

 

Video, muziek, gaming en nieuws: alles online

DESI indes digitale prestaties EUIn ons land wordt relatief veel gebruik gemaakt van online diensten. Qua gebruik van Video on Demand staat Nederland op de 5e plek in Europa. Wat betreft online muziek, video en gaming bekleden we de 2e plaats. ‘Dutch people read news online (61%), listen to music, watch films and play games online (65%), use the Internet to communicate via voice or video calls (35%) or through social networks (63%), and obtain video content using their broadband connections (…). Also with regard to online transactions, the Dutch are keen users of online banking (90%) and online shopping (75%), aldus het DESI rapport met de ‘country data’ voor Nederland.’

 

Verbeterpunten: meer mobiel breedband en gebruik door het bedrijfsleven

Hoewel ons land qua snelle verbindingen in de top 3 staat, is er ruimte voor verbetering als het gaat om mobiel breedband: meer dan een derde van de inwoners maakt daarvan geen gebruik. En waar Nederlandse bedrijven op de 1e plek in Europa staan met de inzet van social media, merkt de EU op dat Nederland verder zou kunnen investeren in het opleiden van ICT-professionals en in het gebruik van digitale diensten door het bedrijfsleven.

Digitale TV

Overigens zijn niet alle indicatoren van de EU even zinnig. Zo hanteert de EU de niet-techniekneutrale indicator ‘gebruik van IPTV’ als sub-indicator in de categorie ‘content’. Daarmee vergeet men de 3,7 miljoen gebruikers van digitale kabel en schat men de uitstekende Nederlandse prestaties op het vlak van digitale TV veel te laag in.