Europese Commissie: kabel levert beste prestatie

25 juni 2013

Op 25 juni publiceerde Eurocommissaris Neelie Kroes een baanbrekend onderzoek. Voor het eerst werd er door heel Europa gekeken wat de prestaties zijn van internetaanbieders: hoeveel leveren zij in verhouding tot de geadverteerde snelheden.

De conclusies mogen er zijn, voor de kabel tenminste: “xDSL based services achieved only 63.3% of the advertised headline download speed, compared to 91.4% for cable and 84.4% for FTTx.”Prestaties internetaanbieders Europa Verder signaleert het onderzoek dat de gemiddelde downloadsnelheid van alle landen was ruim 19 Mbps gedurende piekuren. Glasvezel (41 Mbps) en de HFC-netwerken van kabel (33 Mbps) lagen ver boven de prestaties van xDSL (7 Mbps).

Kabel en glasvezel leiden de dans

Dit zijn allemaal gemiddelden over Europa. Dan is het natuurlijk altijd boeiend om naar de prestaties van Nederland te kijken. Die komen naar voren in de volgende drie grafieken, die op pagina 84-85 van het rapport van SamKnows staan. Daaruit blijkt dat kabel en FttH in ons land beide erg goed presteren: men levert meer dan 90% van de geadverteerde snelheid.Grafiek uit rapport van Sam Knows over internetsnelheden DSL blijft daar ver bij achter, internet via de koperdraadjes komt maar tot gemiddeld 66% van wat er wordt beloofd.
Grafiek uit rapport van Sam Knows over internetsnelheden

Snelheidsmeting Consumentenbond

Er kunnen altijd verschillen optreden tussen geadverteerde en geleverde snelheden. Waarom dat is, wordt elders op deze website uitgelegd. Overigens is de conclusie van de Europese Commissie dat kabelbedrijven zo goed scoren niet helemaal nieuw, gelukkig. Op 1 maart j.l. kwam de Consumentenbond in de Digitaalgids al tot de conclusie “dat uit onze snelheidsmetingen blijkt dat de kabelaars in de praktijk in de buurt komen van de snelheid die ze beloven.”