Kabel aan kop met snelle internetabonnementen

12 februari 2015

Kabel is de drijvende kracht achter snel internet in Nederland, zo blijkt uit de telecommonitor van ACM die gisteren verscheen. Ruim driekwart van de Nederlanders met een internetabonnement van 100 Mbps of sneller gebruikt daarvoor een kabelverbinding. De kabelbedrijven gaan ruimschoots aan kop als het gaat om snelle breedband infrastructuur.

breedband Q3 2014: kabel verslaat DSL op snel internet

DSL bedient de onderkant van de markt

Kabel (Hybride Fiber Coax, HFC) is veruit de meestgebruikte technologie in het snelste segment, FttH (glasvezel tot aan het huis) is goed voor een kwart van de snelle abonnementen. Waar kabel de belangrijkste technologie is voor snelle abonnementen, blijkt DSL zich te beperken tot de abonnementen met lagere snelheid. Vooral in het segment tussen 10 en 30 Mbps is DSL populair, waarmee het de onderkant van de markt bedient.

Vaker snel internetabonnement

Uit de ACM telecommonitor blijkt ook dat het aantal snelle abonnementen stijgt. In het derde kwartaal van 2013 had nog maar 7% van alle breedband abonnementen een snelheid van 100 Mbps of meer, een jaar later was dit al naar 15% gestegen. 46% van de abonnementen heeft inmiddels een snelheid van 30 Mbps of hoger.