Kabel structureel bovenaan in Netflix ISP Speed Index

15 april 2015

De Nederlandse kabelbedrijven CAIW, Ziggo en DELTA staan structureel bovenaan in de Netflix ISP Speed Index. Net als de afgelopen 12 maanden waren de kabel-ISP’s ook in maart 2015 weer sneller dan de concurrentie.

De kabelbedrijven leiden de Netflix index sinds november 2014, zoals blijkt uit onderstaande grafiek:

prestaties van NL ISP's in Netflix index 2014-2015

 

 Kabel ISP’s ook in maart weer de snelste

Caiway leidt de index, met een snelheid van 4,11 Mbps in maart 2015, gevolgd door Ziggo met 4,08 Mbps. Zeelandnet en het voormalige UPC volgen met respectievelijk 3,93 en 3,89 Mbps. KPN staat met haar merken XS4ALL en KPN op plek 5 en 6, en wordt gevolgd door Online en hekkensluiter Tele2. 

prestaties van Nederlandse ISP's in de Netflix index

 

Wat meet de Netflix Speed Index?

De Netflix ISP Speed Index meet de gemiddelde vraag naar snelheid ten tijde van het gebruik van de Netflix-dienst. Wanneer er een verzoek bij Netflix komt om een film of serie te streamen weet Netflix van wat voor soort apparaat dit komt (tablet, gaming console, smart-TV etc) en vanaf welke ISP.

Relatieve prestaties ISP’s

Netflix start de stream met een gemiddelde bandbreedte en na 10 seconden meldt het apparaat van de klant aan Netflix hoeveel data er binnen is. Netflix past de streamsnelheid vervolgens aan op de beschikbare bandbreedte. Dit wordt elke 10 seconden herhaald. De door Netflix gemeten snelheid zegt dus niets over de totale beschikbare bandbreedte of de pieksnelheid bij een klant, maar geeft wel een goed beeld van de relatieve prestaties van de verschillende ISP’s.