Mediagebruik Nederlander 8,5 uur per dag

14 april 2014

In de tijdsbesteding van de Nederlander spelen media een grote rol. Alles bij elkaar opgeteld zijn Nederlanders gemiddeld zo’n 8,5 uur per dag aan het luisteren, kijken, lezen, communiceren, gamen of internetten via media. Vaak zijn ze gelijktijdig met andere dingen bezig. Maar niet altijd. Gemiddeld is 3,5 uur per dag zuivere media-activiteit.

Bij al het mediagebruik zijn vaste apparaten zoals de televisie en computer nog steeds het meest in trek. Bij de 8,5 uur mediaconsumptie per dag wordt zo’n 6 uur een vast apparaat gebruikt, ruim 2 uur een mobiel apparaat en 0,5 uur een papieren medium.

Nieuw meerjarig onderzoek

De cijfers komen uit de eerste meting van ‘Media:Tijd’, een groot meerjarig tijdsbestedingsonderzoek naar mediagebruik in Nederland. Hiervoor hielden bijna 3.000 Nederlanders van 13 jaar en ouder gedurende een week gedetailleerd bij hoe zij hun tijd besteedden. Het onderzoek werd in het najaar van 2013 uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau en enkele organisaties voor onderzoek naar mediabereik.

Mediagebruik: kijken #1

Het onderzoek onderscheidt verschillende media-activiteiten. Nederlanders besteden veruit het meeste tijd aan de activiteit ‘kijken’ (televisie, vod, dvd, youtube etc.). ‘Luisteren’ (radio, mp3, streaming muziek etc) staat op de tweede plek, gevolgd door ‘lezen’ (boek, tijdschrift, nieuwssite etc). Onderzoek Media Tijd

Kijken: televisie #1

Voor het bekijken van audiovisuele content is het televisietoestel nog steeds veruit het belangrijkste apparaat. Gedurende 93% van de tijd die Nederlanders besteden aan audiovisuele content gebruikt men daarvoor het televisietoestel. Laptop, pc, tablet en smartphone hebben voor het bekijken van audiovisuele content dus inmiddels zo’n 7% afgesnoept van het televisietoestel.

Communiceren: smartphone #1

Communiceren doet Nederland vooral via de smartphone blijkt uit het onderzoek. De smartphone is 41% van de communicatietijd favoriet. De laptop komt hier op de tweede plaats (23%), de pc  op de derde plaats (21%).

Enorme database

Het Media:Tijd-onderzoek heeft een grote database opgeleverd met gegevens over mediagebruik, ook naar geslacht, leeftijd, naar mediadrager, naar locatie en naar weekdagen. Media:Tijd zal de gegevens van het eigen onderzoek nog koppelen aan de bereiksonderzoeken van NOM, NLO en SLK. Dat geeft meer inzicht in gecombineerd mediagebruik. De resultaten hiervan worden eind dit jaar verwacht.

Uitgebreide informatie over toegang tot de data: www.mediatijd.nl