Nederland aan kop bij digitale agenda Europese Commissie

6 augustus 2013

Op vele fronten is ons land koploper bij de digitalisering van Europa. Dat blijkt uit een uitgebreid landenrapport dat de Europese Commissie in juli 2013 publiceerde, waarin op een rij wordt gezet hoe de europese lidstaten presteren bij de doelstellingen van de digitale agenda.

Next generation access

We hebben de beste infrastructuur van Europa en met zijn allen zijn we ook grootgebruikers van internet. Waar we echter iets achter blijven, is dat het MKB, de kleinere ondernemingen, wat minder actief zijn dan in andere landen als het gaat met online verkopen van hun producten en diensten. Enkele van de boeiende grafieken zijn de volgende. NGA is een door Europa veelgebruikte afkorting die erg belangrijk is. Het staat voor Next Generation Access Network; simpel vertaald zou je kunnen zeggen: toekomstvast. Kabelnetwerken die EuroDOCSIS 3.0 gebruiken, zoals die in Nederland, behoren tot die categorie netwerken, evenals glasvezelnetwerken. Gemiddeld in Europa heeft iets meer dan de helft van alle consumenten toegang tot een moderne internet-infrastructuur, in ons land bijna iedereen!
  Nederland aan kop bij digitale agenda Europese Commissie

Snelle abonnementen

Dat iedereen toegang heeft tot een state-of-the-art netwerk, wil niet zeggen dat men ook alle mogelijkheden benut. Meer dan de helft van de consumenten koopt een abonnement met een internetsnelheid die lager is dan 30 Mbps. Overigens, dat is natuurlijk geen verrassing, is dat gemiddeld in Europa nog veel meer. 

Nederland aan kop bij digitale agenda Europese Commissie
Gebruik van internet

Nederlanders hebben dus massaal toegang tot internet, en we zijn dan ook echte veelgebruikers. 90% gebruikt internet minimaal eens per week, tegen slechts 70% gemiddeld in Europa.

Nederland aan kop bij digitale agenda Europese CommissieMKB blijft achter 

Tenslotte nog een opvallende grafiek over het MKB, waarin wordt bekeken hoeveel gebruik zij maken van kopen en verkopen via internet. Dan blijkt het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf niet bijzonder hoog te scoren. Maar net aan boven het Europese gemiddelde, dat is een score die toch echt voor verbetering vatbaar is.

Nederland aan kop bij digitale agenda Europese Commissie

 

BewarenBewaren