Nederland breedband koploper in Europa dankzij kabel

26 maart 2014

Nederland loopt ver voor op de rest van Europa als het gaat om breedband. Internet in ons land is snel, goedkoop en alom beschikbaar. Kabel speelt daarbij een belangrijke rol. Gisteren verschenen 3 studies van de Europese Commissie over de breedbandsituatie in Europa. We maakten een overzicht van de highlights voor Nederland.

Nederland koploper met gebruik supersnel internet

In Nederland en Denemarken is vrijwel iedereen online. De Commissie gebruikt de wat wonderlijke eenheid van het ‘aantal abonnementen op vast breedband als percentage van het aantal inwoners’. In Nederland en Denemarken is dat percentage 40,4. Omdat een abonnement meestal wordt afgesloten per huishouden, kom je in Nederland (gemiddelde omvang van een huishouden is 2,2 personen), op een breedband penetratie van zo’n 90%.breedband penetratie in EU

Van alle Europese landen leiden België en Nederland de dans als het gaat om supersnel internet: ‘Fast broadband connections are most widely used in Belgium, the Netherlands and Lithuania.’.

penetratie van snel internet in Europa

Dat is ook wel logisch, want de dekking van de dekking van toekomstvast breedband is in Nederland dankzij kabel bijna 100%. Het gebruik van supersnel internet ligt rond de 15%. Alleen de Belgen troeven ons op dat vlak af.

toekomstvast breedband in EU dekking vs gebruik

Aan de prijs kan het niet liggen, want die is in Nederland bijzonder laag ten opzichte van andere landen, uitgedrukt in percentage van het besteedbaar inkomen.

prijs breedband als percentage besteedbaar inkomen

Kabel levert beloofde snelheid, presteert beter dan glasvezel en DSL

Uit onderzoek van SamKnows, één van de drie onderzoeken in opdracht van de Commissie, blijkt dat de snelheid die kabelabonnees geleverd krijgen dicht in de buurt komt van de geadverteerde snelheid.


SamKnows deed 7 miljard metingen. Glasvezel (FttH) presteert iets minder dan kabel, maar vooral DSL blijft ver achter: ‘xDSL based services achieved only 63.8% of the advertised headline download speed, compared to 89.5% for cable and 82.7% for FTTx’, aldus SamKnows. De prestaties van de verbinding werd onderzocht op piektijden: op weekdagen tussen 19.00 en 23.00 uur.

kabel haalt geadverteerde snelheid

Kabel met afstand belangrijkste toekomstvaste infrastructuur in Europa

Dat blijkt duidelijk uit de volgende grafiek. De andere infrastructuren zullen vast naderbij komen in de komende jaren, maar het gat dat kabel heeft geslagen is groot. De consument én de economie varen wel bij deze concurrentiestrijd.

infrastructuren voor toekomstvast breedband in EU