Nog drukker op markt voor Video on Demand

7 augustus 2013

RTL heeft aangekondigd dat men het on-demand deel van Videoland wil overnemen. Daarmee wordt de concurrentie op de (nog steeds) ontluikende markt voor on demand diensten nog groter (series, films, shows, etc, die allemaal op aanvraag kunnen worden bekeken).

Drukke markt voor VoD

En het is al best druk, zoals uit onderstaand plaatje blijkt. Die drukte wordt niet minder de komende tijd: eind van het jaar komt ook de Amerikaanse gigant op dit vlak Netflix naar ons land. Nu ook RTL op de markt voor betaaltelevisie

Innovatie

Die drukte kan geen kwaad. Die zal ontegenzeggelijk leiden tot meer innovatie en meer bekendheid voor de digitale mogelijkheden die consumenten hebben voor de consumptie van video. Dat RTL nu voorpaginanieuws is, wil niet zeggen dat de markt voor digitale on-demand producten al groot is, noch dat er een bedje gespreid is.

Fysieke dragers vormen helft omzet

Dat geldt uiteraard voor alle aanbieders. Kijk maar eens naar de samenstelling van on-demand videoconsumptie in de iets bredere zin. Dan moet je ook bioscoopbezoek en het kopen van dvd’s en blu-rays erbij betrekken. Nog steeds, zo blijkt uit onderstaande grafiek, wordt de omzet in deze markt voor bijna de helft gemaakt met verkoop van dvd’s (nog altijd goed voor een kleine 300 mln euro per jaar – cijfers 2011). Bioscopen pakken 42% van de markt, en de videotheek is duidelijk op zijn retour met slechts 3% marktaandeel.

Grafiek: omzetverdeling on demand video, 2011

Omzetverdeling video 2011

 

Digitale producten beslaan 6% van de omzet. Natuurlijk zal dat de komende tijd snel groeien, dat staat buiten kijf. Een groei van tientallen procenten per jaar moet zeker haalbaar zijn. De komst van nieuwe, krachtige spelers als RTL en Netflix zal de digitale videoconsumptie een verdere stimulans geven. Kortom: het blijft ook op deze markt onverminderd spannend!