OESO: breedband in NL snel, goedkoop en overal beschikbaar

16 juli 2013

Op 11 juli publiceerde de OESO haar Communications Outlook 2013, de tweejaarlijkse telecom-benchmark van rijke landen. Nederland staat er wat breedband betreft bijzonder goed voor!

Breedbandpenetratie

Qua penetratie van breedband leidt Nederland de dans, met 39 breedbandabonnementen per 100 inwoners; de hoogste penetratie na Zwitserland.

penetratie OESO

Snelheid breedband

Ook wat betreft daadwerkelijk gemeten breedband-snelheden staat Nederland in de top 3, na Zuid-Korea en Japan. De OESO observeert hoe concurrentie tussen infrastructuren in Nederland in de praktijk zijn werk doet om consumenten te voorzien van steeds sneller internet tegen gunstige prijzen: ‘In some OECD countries with extensive cable coverage, infrastructure upgrades from cable operators have accelerated investment in fibre. An example is KPN in the Netherlands, which formed a joint venture with fibre operator Reggefiber to deploy fibre networks (…) This has been in response to increasing competitive pressure from cable operators. (p. 101).snelheid OESO

Prijzen breedband

De prijzen voor vast breedband zijn in Nederland dankzij deze concurrentie ook laag ten opzichte van andere OESO-landen: een Megabit per seconde in Nederland het goedkoopst, op Japan na. Mbps OESO

Een sterke kabelsector, zoals in Nederland, heeft volgens de OESO effect op de omzetmogelijkheden van mobiele partijen: in landen met een volwassen kabelinfrastructuur (zoals Canada, Nederland, Portugal en de VS) ligt het aandeel van mobiele dienstverlening in de totale telecom-omzet lager dan het OESO-gemiddelde van 46,8%.