“Snelle veranderingen houden kabelsector scherp”

5 maart 2015 - Interview met: Mathieu Andriessen

“De consument zit aan het roer, zo veel is duidelijk. Met de opkomst van een veelheid aan over-the-topdiensten is zijn keuzevrijheid groter dan ooit. Kijken wat je wilt, waar je wilt en wanneer je wilt – het is realiteit.” Mathieu Andriessen, sinds 1 februari directeur van NLkabel, stelt vast dat de snelle ontwikkelingen de kabelsector scherp houden. “De contentbundels van de kabel zijn steeds beter op de wensen van de consument afgestemd.”

Wat bedoel je met ‘scherp houden’?

Omdat de consument zo veel keuze heeft, is het voor de kabelsector belangrijker dan ooit om op de wensen van de consument in te spelen. Dus maken de kabelbedrijven hun aanbod steeds aantrekkelijker. Bijvoorbeeld met multiscreen, on demand, uitzending gemist en subscription-VOD als MyPrime.

Maar lineaire televisie is toch nog steeds de kern van het aanbod?

Mathieu Andriessen directeur NLkabel

Mathieu Andriessen

Ja, dat is op dit moment zeker waar. De lineaire kijktijd groeit nog steeds en is nog altijd véél groter dan de video on demand kijktijd. Bovendien kun je het uitgesteld kijken gerust semi-lineair noemen: tachtig procent van het uitgesteld kijken gebeurt binnen twee of drie dagen na de lineaire uitzending. Maar goed, ook al blijft lineair enorm belangrijk, feit is dat het medialandschap en de mediaketen volop in beweging zijn. Dat zie je onder meer terug in het feit dat partijen in de keten steeds meer samenwerken. Je hebt elkaar nodig om een prachtig aanbod te ontwikkelen en te distribueren.

Kun je het recente akkoord tussen RODAP en de ‘makers’ ook in dat perspectief zien?

Tv-distributeurs en makers hebben een gezamenlijk belang: maximaal bereik. Als sector zijn we dan ook blij met het akkoord tussen RODAP en de makers. Het geeft distributeurs de mogelijkheid om televisie- en videocontent op een flexibele manier aan consumenten te bieden, zonder dat rechten in de weg staan. We zijn belangrijk voor elkaar. Dat geldt ook voor de omroepen en de tv-distributeurs. Omroepen kunnen hun aanbod in principe op allerlei manieren verspreiden. Maar de meerwaarde van een bundeling met andere omroepen en kanalen is groot. Het feit dat een zender in alle huishoudens van Nederland te ontvangen is, scoort bij adverteerders. Eigenlijk kun je de televisieketen zien als een ecosysteem waarbij de wisselwerking tussen belangen een natuurlijk balans creëert.

Daar zit dan niet de allergrootste uitdaging voor de kabelsector. Waar wel?

Uitdagingen blijven er genoeg. Als grootste uitdaging zie ik het creëren van awareness bij bestuurders. Awareness dat 97% van de Nederlandse huishoudens via de kabel toegang heeft tot supersnel internet, toegang tot een netwerk dat tot de wereldtop behoort. Te vaak leeft, vooral bij lokale en regionale bestuurders, het misverstand dat hun digitale infrastructuur achterloopt. Tegelijkertijd onderkennen ze wel het belang voor economie en maatschappij van ontwikkelingen als zorg-op-afstand, cloud computing en thuiswerken. Zodoende ontstaat een misplaatste ‘sense of urgency’. Ik zie nog steeds allerlei projecten en initiatieven voorbijkomen voor snel internet in een gemeente of regio. En die gaan zeker niet altijd over de 3% van de huishoudens die geen toegang heeft tot snel internet. De misvatting is dat telecom een nutsvoorziening is, waar je veel belastinggeld in moet stoppen. Maar telecom is geen gas of water: we opereren als kabelbedrijven op een vrije markt met sterke concurrenten als KPN. En het is ook juist die concurrentie, tussen de verschillende infrastructuren, die het Nederlandse breedbandinternet op topniveau houdt.

Hoe denkt NLkabel de awareness bij bestuurders te vergroten?

Allereerst door met ze in gesprek te gaan. Over het échte probleem: de 3% die niet is aangesloten op de kabel. Hoe los je dat op de meest efficiënte manier op, dáár moet het over gaan. Daarnaast zullen we als sector de kracht van de kabel nog meer uitdragen. Door steeds opnieuw voor het voetlicht te brengen dat de kabelbedrijven de afgelopen jaren miljarden hebben geïnvesteerd in de digitale infrastructuur, vrijwel volledig privaat gefinancierd. En dat de kabel in Nederland de drijvende kracht achter snel internet is. De telecommonitor van ACM liet dat onlangs weer mooi zien. We gaan ook onze activiteiten op social media, waarvoor we vorig jaar al een prijs kregen, nog verder professionaliseren. En als sector zullen we de kracht van de kabel meer demonstreren, bijvoorbeeld door met gemeenten en ondernemersverenigingen publieke WiFi-netwerken te realiseren.

Er blijft dus een rol voor NLkabel als brancheorganisatie?

Ja zeker. Met het samengaan van UPC en Ziggo in één bedrijf, vallen er voor NLkabel wel een aantal coördinerende taken weg. Maar NLkabel is nog steeds een brancheorganisatie met elf leden. Die hebben gemeen dat ze allemaal een toekomstvast breedbandnetwerk hebben, dat ze steeds blijven verbeteren. Daarnaast werken de leden aan innovatie in hun contentbundels om de consument zo goed mogelijk te bedienen. NLkabel staat voor de gedeelde belangen van de leden. Daarin verandert niets.

Mathieu Andriessen (38) is de opvolger van Rob van Esch als algemeen directeur van NLkabel. Hij werkt sinds 2008 bij NLkabel, tot voor kort als senior manager public affairs.