Staatssecretaris Sander Dekker over veranderend medialandschap

24 juni 2013

Tijdens het MediaPark Jaarcongres, gehouden op 20 juni, sprak staatssecretaris Sander Dekker van OCW als eerste. Hij gaf in zijn speech een doordachte analyse van de veranderingen in het medialandschap, waar hij bij zijn beleid rekening moet houden. Zijn persoonlijk mediagebruik gebruikte hij als kapstok om drie trends te schetsen.

Noordkoreaanse programmaraden

In de eerste plaats constateert Dekker dat schaarste geen probleem meer is. Vroeger keek je televisie, en daar was ruimte voor ongeveer 15 zenders. Daarom kwamen er “Noordkoreaanse taferelen met programmaraden die besloten of je TMF of MTV binnen kreeg.” Nu hoeft dat niet meer. Er zijn veel meer aanbieders, de startpakketten beginnen bij 50 tot 60 zenders, en daar bovenop komt nog alles wat je (live) op internet kunt zien. 

Convergentie

De tweede trend die Dekker schetst is dat grenzen vervagen tussen televisie, radio en internet. Allerlei bedrijven komen elkaars speelveld, producenten worden distributeur, en ga zo maar door. De laatste ontwikkeling die Dekker ziet is dat de concurrentie op alle vlakken enorm toeneemt.  Niet alleen Nederlandse spelers strijden mee om de gunst van de kijker, maar ook buitenlandse. Hij noemt HBO, Fox en Netflix. Dekker vindt dat we in Nederland goede kansen hebben in deze snel veranderende mediawereld. Waar het gaat om de infrastructuur, constateert dat “bijna nergens ter wereld het netwerk van internet zo goed is verspreid en zo snel als in Nederland”. Gevoegd bij een naar zijn zeggen hele goede publieke omroep, biedt dat een basis voor verdere innovatie waarbij we vooral moeten kiezen voor kwaliteit.