Streaming video even populair als lineaire TV

8 september 2014

Streaming video wordt vrijwel even vaak bekeken als lineaire TV uitzendingen, zo blijkt uit een groot internationaal consumentenonderzoek van Ericsson. 75% van de consumenten kijkt verschillende keren per week naar streaming video. Voor lineaire TV is dat 77%. On demand kijken is volgens Ericsson bezig aan een opmars, ingegeven door de mogelijkheid om TV-programma’s op te nemen op de harde schijf van de settopbox (uitgesteld kijken) en door de opkomst van verschillende vormen van Video on Demand.

Lineaire TV staat onder druk

Consumenten maken volgens Ericsson in de praktijk onderscheid tussen live TV (zoals sportwedstrijden en evenementen) en non-liveTV, zoals films, series en TV shows. Voor live TV gaan kijkers nog speciaal een avondje voor de TV zitten, maar de rest van televisieuitzendingen fungeren in toenemende mate alleen nog als vergaarbak waaruit kijkers gericht uitzendingen opnemen om later te bekijken. Dat stelt TV aanbieders als kabelbedrijven en omroepen voor een uitdaging, zo waarschuwt Ericsson: “In the future, consumers will not accept paying for inflexible managed TV packages in order to get access to the content they love.”

Lineaire TV en streaming video even populair

Percentage of people watching different media types on more than a weekly basis

 

Beeldkwaliteit en VoD zijn belangrijk, binge viewing in opkomst

Gelukkig heeft Ericsson voor TV aanbieders niet alleen slechts nieuws: consumenten zijn vooral gecharmeerd van een goede beeldkwaliteit, reclamevrij video kijken, uitgesteld kijken en Video on Demand. Allemaal zaken waarin de kabelsector voorop loopt! Lokale omroep, teleshopping en rode knop interactiviteit (zoals HbbTV) zijn minder populaire TV toepassingen.

Beeldkwaliteit en VoD populairste TV kenmerken

Most and least important TV and video features

Binge viewing – het kijken van meerdere afleveringen van een TV serie achter elkaar – heeft een vlucht genomen dankzij subscription VoD diensten als Netflix en UPC’s My Prime. Volgens Ericsson geeft de helft van de consumenten er de voorkeur aan dat alle afleveringen van een serie in 1 keer worden uitgebracht, zodat ze deze op hun eigen tempo kunnen kijken.

Multiscreen, place shifting en WiFi

Het TV scherm blijft veruit het meestgebruikte scherm om video op te kijken, maar veel kijkers maken gebruik van de mogelijkheid om het begin van een programma te kijken op de TV, maar verder te kijken op een ander apparaat op een andere plaats. 36 procent van de kijkers maakt volgens Ericsson gebruik van dergelijk place shifting. Vooral de aanwezigheid van WiFi is hierbij relevant: kijkers die veel naar video kijken op hun telefoon, tablet op laptop gebruiken daarbij vaker WiFi dan een mobiel netwerk als 3G of 4G. De kabel zit met innovatieve diensten als Horizon en WiFiSpots in het hart van deze transitie van lineaire TV naar on demand, multiscreen en place shifting.