The Internet of Things centraal op CES 2015

8 januari 2015

Deze week ontvangt Las Vegas de Consumer Electronics Show (CES). Naast heel veel drones en buigbare TV’s, staat het Internet of Things (IoT) dit jaar centraal op de CES. We maakten een overzicht van de uitdagingen waar een succesvolle adoptie van IoT voor staat.

CES 2015: uitdagingen voor het Internet of Things

De CES in Las Vegas is deze week de ‘place to be’ voor technieuws. Op de grootste beurs voor consumentenelektronica dit jaar veel aandacht voor ‘the Internet of Things’, afgekort IoT. Relevant voor kabelbedrijven die voor connectiviteit in huis zorgen!

 1. Het Internet of Things wordt gevormd door slimme apparaten die met internet zijn verbonden en die met elkaar kunnen communiceren. Het aantal van zulke slimme apparaten groeit momenteel enorm.
 2. 25b connected devices are expected to be in the world in 2015. #IPS2015 #CES2015
 3. Samen hebben deze slimme apparaten de potentie om grote veranderingen teweeg te brengen in onze economie en samenleving.
 4. Op de CES zien we dit jaar dan ook een reeks mooie voorbeelden, van nuttig tot zinloos. Ze varieren van deurbellen die je smartphone bellen wanneer er thuis iemand aanbelt…
 5. Ring Wifi video doorbell. Calls your smartphone wherever you are $199 #CES2015 http://t.co/vCsvwSrluQ

  Ring Wifi video doorbell. Calls your smartphone wherever you are $199 #CES2015 pic.twitter.com/vCsvwSrluQ
 6. … tot een connected plantenbak die weet wanneer je plant water nodig heeft.
 7. Er zijn bedden met sensoren die weten of je goed hebt geslapen…
 8. … en WiFi enabled koffieapparaten.
 9. Je kunt thee zetten met je Wifiwaterkoker…
 10. WiFi kettle, anyone? You can program it to start boiling water by using your phone while you're still in bed. #CES http://t.co/mtOYfqWIw8

  WiFi kettle, anyone? You can program it to start boiling water by using your phone while you’re still in bed. #CES pic.twitter.com/mtOYfqWIw8
 11. … en je voeten warmen met een connected inlegzool.
 12. De uitdaging voor IoT ligt voorlopig in het vinden van de juiste interface om de bediening van apparaten zo eenvoudig mogelijk te maken. Vooralsnog heeft zo'n beetje ieder device een eigen smartphone app!
 13. Another piece of IOT, another abjectly awful user interface…
 14. Verschillende bedrijven mikken dan ook op nieuwe interfaces, met verschillende strategieën.
 15. With so many interfaces for the “Internet of Things,” you want the easiest. “Freeboard” is just that. #IoT #learn  http://websmith.me/14exnW4 
 16. Ring Gesture Control Device for Smart Devices | CES 2015
 17. Anderen hopen dat interfaces helemaal overbodig worden.
 18. Interesting read: Intuitive interfaces don’t exist. Why should we use any interface at all then?  http://ijes.se/1F0nIDb  #UI #UX #IoT #D
 19. Deze strijd zal nog wel even voortwoeden. Dat geldt ook voor keuze voor de gebruikte draadloze technieken.
 20. Bluetooth domineert momenteel de markt, maar ook het in huis alomtegenwoordige WiFi speelt een belangrijke rol. De WiFi Alliance werkt aan een upgrade van WiFi om ioT nog beter te faciliteren. Dat is goed nieuws!
 21. Ondertussen zijn ook de kabelbedrijven voorbereid op IoT. Uit onderzoek van de TU Eindhoven en Dialogic naar de vraag naar bandbreedte blijkt dat de gemiddelde vraag van consumenten naar internetsnelheden in 2020 naar 165 Mbps download en 20 Mbps upload zal groeien. Mede als gevolg van een stijgend aantal connected devices.
 22. Baanbrekend onderzoek TUE/Dialogic naar toekomstige internetsnelheid.  http://ow.ly/zPDrZ 
 23. De kabelbedrijven hebben hun netwerken op de aanstaande vraag ruimschoots afdoende voorbereid. We kunnen niet wachten op de volgende stap voor het internet!
 24. What’s next for the Internet?