WiFi – verleden, heden, toekomst [infographic]

1 september 2015

De geschiedenis van WiFi begint in 1985, toen de Amerikaanse FCC licentievrij gebruik toestond in onder meer de 2,4 en 5 GHz frequentiebanden. Sindsdien is WiFi bezig aan een onstuitbare opmars in huis, op het werk, in de horeca en zelfs op straat.

De geschiedenis van WiFi

Toen de Amerikaanse FCC in 1985 licentievrij gebruik ‘spread spectrum modulatie’ toestond in onder meer de 2,4 en 5 GHz frequenties, had niemand kunnen bevroeden welke vlucht het gebruik van deze draadloze techniek zou nemen. Succes was in de eerste jaren ook niet verzekerd. De eerste standaard voor wireless LAN’s kwam in 1997 tot stand en de eerste laptop met WiFi verscheen pas in 1999 ten tonele. Na de introductie van de smartphone halverwege het eerste decennium van deze eeuw, kwam het gebruik van WiFi op stoom. Inmiddels is WiFi niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven: WiFi vormt steeds meer het draadloze verlengstuk van de vaste kabelverbinding, onder meer dankzij de uitrol van kabelmodems met ingebouwde WiFi-router.

Nederland aan de wieg van WiFi

De ontwikkeling van WiFi is vanaf het begin nauw verbonden geweest met ons land: de Utrechtse vestiging van de Amerikaanse ‘National Cash Register Company’ ontwikkelde het eerste wireless LAN-product ter wereld (voor draadloze kassa’s) en ons land was een voortrekker in de standaardisatie en het gebruik van WiFi in Europa. Ook de Nederlandse kabelindustrie zat niet stil: er zijn in Nederland inmiddels meer dan 2 mln WiFi access-points via de kabel (WiFiSpots en publieke hotspots).

WiFi in de toekomst

Uit alles blijkt dat WiFi de toekomst heeft. In 2019 zal 63% van het wereldwijde internetverkeer over WiFi gaan, nu is dat nog 55%. Onder meer op het gebied van het Internet of Things en Smart homes verwachten experts veel van het gebruik van WiFi.

In onderstaande infographic passeren geschiedenis, heden en de toekomst van WiFi de revue:

geschiedenis van WiFi infographic