NLconnect Breeduit Jaarcongres 2019: 5G, voorbij de hype

 

 

Op 10 september 2019 organiseerde NLconnect in de A’DAM Toren te Amsterdam het NLconnect breeduit jaarcongres 2019. Met het thema ‘5G: voorbij de hype’ stonden we stil bij de werkelijke impact van 5G op verschillende partijen.

 

Er is de laatste tijd veel te doen over 5G. De nieuwste mobiele technologie is door velen gepresenteerd als revolutionair en futuristisch panacee voor de slimme samenleving, compleet met realtime Virtual en Augmented Reality, zelfrijdende auto’s, drones boven landbouwakkers en zelfdenkenden IoT devices. De beloftes zijn groot. Maar hoe ver is de technologie eigenlijk? Zijn ze in het buitenland verder? Zijn de randvoorwaarden al op orde? Is 5G een substituut voor glasvezelnetwerken? Is de overheid er klaar voor? En wie gaat al dat moois betalen?

 

De discussie kan wel een gezonde dosis realisme gebruiken. Er waren dus geen juichverhalen, maar bezoekers kregen wel inzicht in de échte gevolgen van de introductie van 5G voor consument, maatschappij en de breedband-branche en in de stappen die we nog moeten zetten.

Programma en netwerkbarbecue

Meerdere gerenommeerde sprekers lieten hun licht schijnen op de stand van zaken rond 5G. De dag stond net als vorig jaar onder leiding van dagvoorzitter Kamran Ullah. Na het inhoudelijke gedeelte in de A’DAm Toren was er een netwerkbarbecue in The Forbidden Garden van The Butcher.

Sprekers

 

Jurjen Veldhuizen – – Solution Director Huawei Technologies

 

Wat zijn wat internationaal gezien zijn de succesfactoren voor 5G?

 

Jurjen stond stil bij de basistechniek achter 5G: welke technische zekerheden/standaarden zijn er reeds gedefinieerd én welke dingen zijn nog onzeker? Vanuit de internationale vendor Huawei is hij in een goede positie om een realistisch beeld te schetsen van de internationale ontwikkelingen op het gebied van 5G: wat leidt tot succes?

 

Richard Marijs – Technology Strategy and Architecture T-Mobile Nederland

 

Wat zijn de 5G-plannen in Nederland en waar zijn die van afhankelijk?

 

Richard bezag vanuit het perspectief van een Nederlandse operator of Nederland in de pas loopt met de rest van de wereld. Zien de operators 5G als een frame breaking change of meer als een evolutie van 4G? Ziet de operator 5G als een substituut voor FttH en FttO of zijn deze infrastructuren complementair? En wat zijn concreet de kansen voor de BV Nederland en hoe ver zijn we?

 

Bart Oskam – COO Eurofiber

 

Is 5G een bedreiging of een kans voor glasvezel-uitrol?

 

Als dragende kracht achter het Handvest 5G is Bart Oskam namens Eurofiber bij uitstek in staat om te delen hoe een vaste infrastructuur-eigenaar kijkt naar 5G. Is 5G een kans of een bedreiging én hoe wordt hiermee omgegaan als het gaat om (uitrol-)techniek? En levert het huidige overheidsbeleid in de praktijk knelpunten op?

 

Olha Bondarenko – strategisch adviseur digitalisering en innovatie gemeente Eindhoven

 

wat brengt 5G en wat moet de gemeente daar voor doen?

 

De uitrolplannen van de operator zullen ook de nodige impact hebben op de (lokale) overheid. Hoe kijkt de overheid aan tegen de 5G plannen? Wordt hier op een andere manier naar gekeken dan de voormalige 4G uitrol? Welke kansen ziet men concreet voor inwoners? En zijn er wijzigingen nodig in het huidige beleid om 5G mogelijk te maken? Olha Bondarenko legde de focus op de lokale overheid: welke ontwikkelingen voorziet de gemeente in het beleid voor de toekomst? Wat zijn de knelpunten in de belangen van de Operator, Consument én de samenleving en hoe worden die geborgd.

 

Kamran Ullah

 

Dagvoorzitter

 

Kamran is een veelgevraagd dagvoorzitter, gespreksleider en quizmaster. Dit doet hij voor diverse gelegenheden in zowel de publieke als private sector: van onderwijsconferenties tot bewonersavonden, en van verkiezingsdebatten tot prijsuitreikingen. Zijn kracht ligt in het verbinden van verschillende doelgroepen en in het inspireren van alle aanwezigen. Dit doet hij met energie en zijn aanstekelijke enthousiasme. In het dagelijks leven is hij nieuwschef bij de Telegraaf. In het verleden was Kamran onder meer politiek (eind)redacteur bij Goedemorgen Nederland en Avondspits en WNL-presentator op Radio 1.


 

 

 

 

Eerdere edities breeduit jaarcongres

2018: Digitale Privacy

 

Privacy houdt de gemoederen bezig. Zeker sinds de AVG in werking trad, staat het onderwerp bij veel bedrijven en consumenten in de schijnwerpers. Maar wat betekent privacy eigenlijk voor ons in de dagelijkse praktijk? Sprekers van onder meer XS4ALL en Microsoft stonden stil bij dit onderwerp

2017: Breedband in het buitengebied

 

Het thema van het jaarcongres was in 2017 ‘Let’s go outside!? Van binnen naar buiten’. Diverse breedband-initatieven in het buitengebied passeerden de revue. Onder meer CIF en het ministerie van Economische Zaken spraken op het goedbezochte congres.

2016: Veranderend kijkgedrag

 

Breeduit 2016 ging over het veranderende kijkgedrag van de consument en had als thema: ‘Lineaire TV – Old Skool?’. Aan bod kwamen onder meer kijkcijfers en online videoconsumptie. Sprekers van onder meer NLkabel en SPOT gaven een inleiding.

 

Deel dit artikel