NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Stichting FttX Certificering

De stichting FttX Certificering beheert de branchebrede personencertificering voor FttX glasvezelprofessionals. Met deze regeling wil de stichting het vakmanschap en de kwaliteit van de glasvezelinfrastructuur voor de toekomst borgen. De stichting richt zich daarbij op de beheerfase van FttX-netwerken en streeft naar gefaseerde invoering van de nieuwe certificering door glasvezelpartijen. 

De stichting wordt bestuurd door KPN, VodafoneZiggo, Open Dutch Fiber, GlasDraad, Baas, VIB Netwerken en branchevereniging NLconnect. Binnen de stichting is een College van Deskundigen actief, waarin deelname is van BAM Telecom, Circet, DELTA Fiber, Dirksen, Eurofiber, Exclusion infra, Klict, KPN, Open Dutch Fiber, Van Gelder Telecom, VIB Netwerken, VodafoneZiggo en VolkerWessels Telecom.

Toetsmatrijzen en eindtermen

De stichting stelt toetsmatrijzen en eindtermen vast, waarmee opleiders hun lesstof kunnen ontwikkelen. Ook stelt de stichting examenopgaven voor theorie- en praktijkexamens op, evenals eisen aan de examenlocaties.

Certificatiematrix

De komende tijd worden door de stichting in totaal tien certificaten uitgewerkt, voor verschillende werkzaamheden aan glasvezelnetwerken. Het gaat om de modules:

Certificaat Nummer Gereed
Monteur FttH klantaansluitingen BC2 Q2 23
Patchmonteur PoP B5 Q4 23
Meetmonteur PoP C3 Q4 23
Meettechnicus glasvezel C4 Q4 23
Monteur glasvezellassen AP/DP B3 Q1 24
Technicus storingen PoP - FTU  D3 Q1 24
Monteur grondwerk + tuinboringen G3 Q2 24
Monteur glasvezel blazen     G4 Q2 24
Monteur glasvezellassen hoofdnet      B4 Q3 24
Technicus storingen hoofdnet  D4 Q3 24
partners/2023/08/Certificatiematrix-FttX.png

Opleiders

De werkwijze van de stichting lijkt op die van het CBR: we organiseren examens en verstrekken certificaten, maar laten de opleidingen aan de markt. 

Voor het BC2 examen kunt u zich voorbereiden bij de volgende opleiders:

BC2: Monteur FttH klantaansluitingen

Het eerste uitgewerkte certificaat is BC2. Deze module is in de beheerfase relevant, in verband met ‘na-aansluitingen’ bij klanten. Examens voor dit certificaat kunnen inmiddels worden aangevraagd. De kosten voor dit examen zijn € 350,-

Vraag hier examen BC2 aan!