NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

'Illegaal kijken acceptabel bij ontbreken van legaal alternatief'

Auteursrecht
31 maart 2017
'Illegaal kijken acceptabel bij ontbreken van legaal alternatief'

Wanneer er geen onmiddelijk beschikbaar legaal alternatief is hebben consumenten er in toenemende mate geen probleem mee om uit illegale bron te downloaden of streamen. Beschikbaarheid van betaalbare legale content is omgekeerd het voornaamste argument onder consumenten om af te zien van het gebruik van illegale bronnen. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte in opdracht van het bureau voor Intellectuele Eigendom van de EU (EUIPO). Het onderzoek geeft aan dat de markt moet blijven werken aan uitstekende legale alternatieven.

De algemene acceptatie van inbreuk op auteursrechten neem af: in 2013 vond 52% van de Nederlanders het nog acceptabel om illegale content voor eigen gebruik van het internet te halen. Anno 2017 vindt nog maar 46% dat. De acceptatie van gebruik van illegale bronnen neem dus af, maar dat geldt niet in die gevallen waar geen legaal alternatief aanwezig is. Van de door Deloitte ondervraagde respondenten is 31% van mening dat gebruik van illegale bronnen goed verdedigbaar is als er geen legaal alternatief voorhanden is. Ten opzichte van 2013 groeit deze opvatting aan populariteit, zo blijkt uit het EUIPO onderzoek. En Nederlanders spannen de kroon: in ons land is 49% deze mening toegedaan, meer dan in elke andere lidstaat.

Onbewuste illegaliteit

Er is veel verwarring over het legale of illegale karakter van bepaalde diensten: 24% van de ondervraagden geeft aan niet te weten of hun bron legaal of illegaal is. Zij kunnen dus onbewust gebruik maken van illegale bronnen. Ten opzichte van 2013 stijgt dit aantal met 5%! Illegale aanbieders slagen er kennelijk in gelikte en legaal uitziende platforms te ontwikkelen. 14% geeft aan te checken of de bron legaal of illegaal is.

Legale diensten hebben de voorkeur

Consumenten verwachten een eenvoudig en direct beschikbaar legaal platform en beoordelen de legale diensten vrij positief. Consumenten zijn vooral te spreken over de hogere kwaliteit van legale diensten (59% van de Nederlanders vindt dat). Op diversiteit van het aanbod scoren legale diensten minder hoog: 46% vindt het legale aanbod meer divers dan illegaal aanbod. Een grote meerderheid van de Nederlanders geeft de voorkeur aan legale platforms om te downloaden of te streamen en hun aantal groeit met 4% tot 85%. Legale diensten worden dan ook over de gehele linie steeds meer gebruikt. Maar wanneer content niet eenvoudig via de legale diensten beschikbaar is, hebben consumenten er in toenemende mate dus geen probleem mee om een illegale bron te gebruiken. 'Consumptiebehoeften lijken het steeds meer te winnen van de juridische bezwaren', aldus de EUIPO.

knowledgebase/2022/12/EUIPO-verwarring-over-illegaliteit-van-bron.png