NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Brede coalitie roept kabinet op om encryptie te stimuleren

Veilig internet
10 maart 2021
Photo by <a href="https://unsplash.com/@fantasyflip?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Philipp Katzenberger</a> on <a href="https://unsplash.com/@fantasyflip?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>

Een brede coalitie van organisaties, bedrijven en personen roept het volgende kabinet op om de ontwikkeling, beschikbaarheid en toepassing van alle vormen van encryptie - versleuteling - te stimuleren. Ook NLconnect ondertekende de oproep.

De ondertekenaars maken zich grote zorgen over plannen van het demissionaire kabinet om om chatdiensten zoals Signal of WhatsApp aftapbaar te maken door de encryptie te verzwakken. De NOS berichtte vorige week dat het kabinet aan zulke plannen werkt, ondanks een eerdere motie van de Kamer waarin de regering juist werd opgeroepen zich te verzetten tegen een verbod op versleuteling van berichtgeving. Encryptie is de basis van veilige online privécommunicatie.

Veiligheid van online communicatie

Om chatdiensten aftapbaar te maken voor politie en opsporingsdiensten moet de encryptie worden verzwakt. Vroeg of laat zullen ook kwaadwillenden gebruik gaan maken van deze verzwakking van de versleuteling. Het plan heeft daarmee serieuze gevolgen voor de veiligheid van online privécommunicatie.

Brede coalitie

Een ongekend brede coalite van partijen keert zich tegen de plannen van het kabinet. Onder de ondertekenaars zijn consumentenorganisaties, journalisten, uiteenlopende internetbedrijven, beveiligingsexperts en mensenrechtenorganisaties. Ook NLconnect ondertekende de oproep, evenals haar leden A2B Internet en Freedom Internet.

De oproep aan het nieuwe kabinet is: stimuleer de ontwikkeling, beschikbaarheid en toepassing van alle vormen van encryptie.