NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Kamer debatteert over datacenters

Datacenters
30 juni 2022
Kamer debatteert over datacenters

Op 23 juni debatteerde de Kamer over datacenters vanuit het perspectief van ruimtelijke ordening en energie/ stroomverbruik.

Aanleiding was de discussie over 'Zeewolde' en de instructieregels voor gemeenten over de vestiging van hyperscale datacentra in Nederland. Zie hier voor het volledige verslag

In het debat stelde de Kamer met name veel vragen over het rapport Beter beslissen over datacentra van het Rathenau Instituut. Daarin staat dat ons land moet komen tot een integraal nationaal beleidskader voor de digitale infrastructuur van Nederland, alsmede dat er een brede maatschappelijke nut-en-noodzaakdiscussie gevoerd moet worden over de maatschappelijke en economische behoeften waarin de Nederlandse digitale infrastructuur moet voorzien. Het gaat dus niet slechts om de vraag waar welke datacentra kunnen staan en hoe het zit met energieverbruik, maar om de vraag 'in welke maatschappelijke en economische behoeften moet de Nederlandse digitale infrastructuur voorzien?' Na de zomer komt de minister van EZK met een appreciatie van het rapport van Rathenau naar de Kamer.  

Qua locaties komt het kabinet in het najaar met een brief, het kabinet trekt daarin samen op met de provincies.