NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

NLconnect geeft tijdens FttH Conference update van EPD-project: concept PCR's gereed

Duurzame connectiviteit
21 april 2023
NLconnect geeft tijdens FttH Conference update van EPD-project: concept PCR's gereed

Op de FttH Conference in Madrid gaf NLconnect een update van haar EPD-project. De concepten van de PCR’s voor actieve en passieve componenten zijn klaar en de komende tijd worden voor vijf producten pilot-EPD’s opgesteld. De definitieve publicatie van de PCR’s staat gepland voor eind van dit jaar.

NLconnect organiseerde samen met de Sustainability Committee van de FttH Council tijdens de FttH Conference in Madrid een workshop over duurzaamheid: ‘Collaboration to engage further decarbonization of the fiber sector’. NLconnect-directeur Mathieu Andriessen presenteerde een update van het EPD-project van NLconnect, waarna een panel met daarin ook deelnemers van Eurofiber, Attema en Genexis de voortgang van het project besprak.

Scope 3

De sessie stond onder leiding van Noran Wasch, Director Procurement (CPO) van Eurofiber Group. In het panel lichtten Jeroen Kanselaar (manager ESG bij Eurofiber), Martijn Rooijakkers (Business Line Manager FTTH bij Genexis) en Michel Schwarz (Sales & Export Manager Connectivity bij Attema) toe waarom ze - samen met nog 13 bedrijven - aan het project deelnemen. Fabrikanten en leveranciers hebben behoefte aan objectieve EPD-ecopaspoorten voor hun glasvezelproducten om zodoende de ecologische voetafdruk van de materialen te kunnen aantonen. Objectief en vergelijkbaar en gebaseerd op data. Voor netwerkeigenaren is EPD een methode om beter grip te krijgen op zogenaamde scope 3 emissies, oftewel de uitstoot in de waardeketen. Met EPD’s kan hierover beter worden gerapporteerd en kunnen partijen de juiste duurzame keuzes maken bij de inkoop van glasvezelmaterialen en -producten.

Green Deal 

De EPD-methode is onderdeel van de Green Deal van de Europese Commissie. Met de Green Deal moet Europa in 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent terugbrengen ten opzichte van 1990. In 2050 moet Europa het eerste klimaatneutrale continent zijn. De EPD-methode past ook goed in de Product Environmental Footprint systematiek, waarmee de Europese Commissie voorstelt om de milieu-impact van een productketen in kaart te brengen. 

16 partijen

In het project werken 16 partijen samen aan sectorbrede rekenregels (Product Category Rules, PCR’s) voor de duurzaamheid en circulariteit van glasvezelmaterialen en -componenten. De bedrijven komen uit de gehele glasvezel-waardeketen. Het gaat om ADVA/Adtran, Amadys, Attema, BAM Telecom, Circet, Compose/LeGrand, Dura Line, Eurofiber, Genexis, Glaspoort, Maunt, Netways, Prysmian, TKF, T-Mobile en TriNed. NLconnect wordt hierin ondersteund door Nibe, een gespecialiseerd adviesbureau.

PCR’s

NLconnect heeft in het project op basis van de relevante ISO en EN standaarden twee PCR’s opgesteld: een PCR voor actieve componenten zoals routers, switches, line cards, optics, chassis en CPE’s. en een PCR voor passieve materialen zoals kabels, ducts, handholes, connectivity, racks, shelves, closures, patch cords and pigtails. De Engelstalige concepten van deze PCR’s zijn inmiddels gereed.

Pilot EPD’s en publicatie

De komende maanden worden binnen het project voor vijf producten van vijf verschillende fabrikanten EPD’s opgesteld. Met deze pilots kan worden beoordeeld of de PCR’s nog aanpassing behoeven. Om EPD’s op te stellen worden voor de betreffende producten levenscyclus assessments gemaakt (LCA’s). 

De definitieve publicatie van de PCR’s staat gepland voor eind van dit jaar. Daarna hoopt NLconnect haar PCR’s ook internationaal te kunnen publiceren. Op de conferentie werd doorvoor alvast steun gevonden van meerdere internationale glasvezelpartijen. 

knowledgebase/2023/04/4cfac48f-eeb8-4a7f-8433-ecc9fb7a1721.jpg