NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

NLconnect start EPD-project

Duurzame connectiviteit
01 november 2022
NLconnect start EPD-project

NLconnect is gestart met een project om sectorbrede rekenregels op te stellen voor de duurzaamheid en circulariteit van glasvezelmaterialen en -componenten. Hiermee kunnen fabrikanten uniforme EPD-ecopaspoorten opstellen voor hun glasvezelproducten en zodoende de ecologische voetafdruk van de materialen objectief aantonen. Het project draagt bij aan de verdere verduurzaming van de digitale infrastructuur. 

De kick off was half oktober en in de pers was er de nodige aandacht voor. Amadys, Attema, BAM Telecom, Compose/Legrand, Dura-Line, Eurofiber, Genexis, Glaspoort, Maunt, Netways Europe, Prysmian, TKF, T-Mobile NL en TriNed dragen financieel bij aan het project en gaan gezamenlijk samen zogenaamde Product Category Rules (PCR’s) opstellen.

Om deze rekenregels te kunnen opstellen en met enkele EPD's te toetsen is begeleiding nodig door een gespecialiseerd adviesbureau. We beogen om de PCR’s niet alleen in Nederland te publiceren maar ook op Europees niveau te laten goedkeuren. 

Het project komt voort uit de werkgroep duurzaamheidsclassificatie die is gestart op initiatief van Eurofiber en de afgelopen maanden enkele keren bijeen kwam.