NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

ACM ziet voldoende concurrentie telecommarkt, snelle internetverbinding onmisbaar

Goede marktwerking
14 december 2023
ACM ziet voldoende concurrentie telecommarkt, snelle internetverbinding onmisbaar

Op 23 november 2023 heeft de Commissie laten weten geen opmerkingen bij het marktanalysebesluit lokale toegang te hebben. Op 12 december 2023 heeft de ACM het besluit vastgesteld. Tegelijkertijd heeft ACM twee onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat internet en telefonie goed beschikbaar en overwegend betaalbaar zijn en dat het gebruik van internet en een mobiele telefonie (met internet) niet meer weg te denken is. Bijna 60% van de Nederlanders vindt een snelle internetverbinding onmisbaar.

Op dit moment is er voldoende concurrentie in de telecommarkt, zo constateert ACM in het definitieve marktanalysebesluit. Tegelijkertijd zegt de ACM waakzaam te blijven en jaarlijks de concurrentie in de telecomsector te analyseren om te zorgen dat aanbieders de beste prijs-kwaliteit blijven leveren. Zo wordt gecontroleerd of KPN en Glaspoort zich houden aan het toezeggingenbesluit, waarmee hun glasvezelnetwerken open staan voor verschillende aanbieders van telecomdiensten. Ook zal de ACM monitoren of de voor de komende jaren aangekondigde uitrol van glasvezel ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd door verschillende partijen. De ACM is verder alert op overnames in de telecomsector, omdat dit ook kan leiden tot een verslechtering van de concurrentiesituatie.

Internet is onmisbaar

In bijna heel Nederland is internet van hoge kwaliteit beschikbaar. De prijzen zijn concurrerend en er zijn voldoende aanbieders om uit te kiezen. Nederlanders doen veel activiteiten online. Velen hebben het gevoel dat internet het leven makkelijk heeft gemaakt. Een goede internetverbinding is daarbij onmisbaar. Onder een goede verbinding verstaan Nederlanders een snel en stabiel netwerk, zo blijkt uit het onderzoek. 

Snellere snelheid

Circa een derde (33%) zou wel een snellere snelheid willen. 57% van de Nederlanders vindt een snelle
internetverbinding onmisbaar. 53% is van mening dat zij er last van zouden hebben als ze
een lagere snelheid zouden afnemen dan ze nu doen. 

Tegelijkertijd wijzen de onderzoekers er op dat Nederlanders geen goede inschatting lijken te
kunnen maken welke internetsnelheid voorziet in hun (digitale) behoeften. Sommige Nederlanders hebben moeite om digitaal mee te komen. De helft van de Nederlanders zou hulp willen om beter digitaal mee te kunnen doen.

knowledgebase/2023/12/ACM-grafiek-gebruik.png