NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Digitale media groeien sterk door coronavirus

Mediagebruik
02 februari 2021
Digitale media groeien sterk door coronavirus

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn Nederlanders met name meer gebruik gaan maken van videobellen, online winkelen, chatten/appen en het volgen van nieuws op nieuwssites/nieuwsapps. Ook is er een forse groei te zien in het gebruik van de smartphone en in het bezit van smart TV’s, smartwatches en smart speakers.

Het coronavirus en de daarbij behorende maatregelen hebben veel impact gehad op het mediagebruik in Nederland en zorgen voor een verschuiving in de mediaconsumptie binnen Nederland. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Trends in Digitale Media’ dat onderzoeksbureau GfK jaarlijks uitvoert onder Nederlandse internetgebruikers.

Videobellen

Driekwart van de Nederlanders doet al aan videobellen. Vier op de tien Nederlanders is hier sinds de uitbraak van het coronavirus vaker gebruik van gaan maken. Onder 18-34 jarigen is zelfs meer dan de helft (53%) vaker gaan videobellen. Hoewel 65-plussers minder vaak dan andere leeftijdsgroepen aangeven dat het gebruik van videobellen is toegenomen (23%), is het gebruik ook onder deze leeftijdsgroep erg hoog. Meer dan de helft van de ouderen maakt weleens gebruik van videobellen.

Bijna drie op de tien Nederlanders is meer gaan chatten/appen sinds de coronacrisis. Het gebruik van deze communicatievorm is met 96% onder internettende Nederlanders onverminderd hoog. Whatsapp is veruit het grootste platform in deze categorie, gevolgd door Facebook’s Messenger. Het gebruik van chatten/appen is het meest toegenomen onder 13-17 jarigen (46%).

Naast videobellen en chatten/appen zijn veel Nederlanders meer gaan bellen sinds afgelopen maart. Maar liefst een kwart van de Nederlanders geeft aan dit meer te zijn gaan doen.

In coronajaar 2020 volgden veel Nederlanders het nieuws op de voet. Bijna negen op de tien Nederlanders gebruikte hier weleens een nieuwssite en/of nieuwsapp voor. De meest gebruikte nieuwsapps en -websites zijn Nu.nl, NOS en AD. Bijna een kwart van de Nederlanders is het nieuws meer gaan volgen via apps en websites sinds de start van de coronacrisis.

Intensiever gebruik van smart devices

In het jaar waarin Nederland nog meer dan anders was aangewezen op digitale apparaten is het gebruik van smart devices toegenomen. Ongetwijfeld beïnvloed door de diverse lockdowns, is er een forse groei te zien in het gebruik van de smartphone voor bellen, chatten, bankieren, nieuws lezen, online aankopen doen, video’s kijken, bestellen van eten en het luisteren naar radio, muziek en podcasts.

Naast het intensievere gebruik van de smartphone is er een toename in het bezit van smart TV’s, smartwatches en smart speakers te zien. Met name op smartphones en smart speakers is het gebruik van virtuele assistenten zeer divers. De meest gebruikte functionaliteiten op smart speakers zijn het luisteren naar de radio, streamen van muziek en het bedienen van andere apparaten in huis. Op smartphones worden virtuele assistenten het vaakst gebruikt voor bellen, het zoeken naar informatie en voor weer & verkeer.