NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Informatie belangrijk voor kijkgedrag

Mediagebruik
03 maart 2016
Informatie belangrijk voor kijkgedrag

Bijna 1 op de 3 consumenten (27 %) gebruikt informatie om te bepalen wat hij gaat kijken. Van films, series en documentaires zoekt men het vaakst informatie. De meeste consumenten kijken echter uit gewoonte. Dat blijkt uit onderzoek naar kijkgedrag dat eind februari openbaar werd gemaakt en uitgevoerd werd door GfK in opdracht van Bindinc.

Ouderen gebruiken vaker een tv-gids, krant of hebben een aankondiging op tv gezien. Jongeren laten zich meer inspireren door social media, aanbevelingen en trailers. Als informatie gezocht wordt op social media dan is facebook dominant bij ruim driekwart van de social media gebruikers.

TV kijken uit gewoonte

Bij ruim de helft van de consumenten heeft informatie geen invloed op de keuze van de kijker. Zij kiezen op basis van externe factoren voor bepaalde content zoals uit gewoonte of omdat ze fan zijn van de content.

Kijkgedrag verschilt per type content

Het type content is erg bepalend voor het kijkgedrag. Bij films, series en documentaires wordt vaker informatie gezocht, terwijl nieuws & actualiteiten, soaps, reality en tv-programma's meer uit gewoonte worden gekeken. Hierbij wordt slechts af en toe nog informatie gezocht, maar dat speelt een kleine rol.

Leeftijd is bepalend

Naast het type content is ook leeftijd in veel gevallen erg bepalend voor de afgelegde weg naar de content. Zowel van de jeugd als van de volwassenen kijkt weliswaar het meerendeel ter ontspanning. Toch zijn er ook grote verschillen. Veel jongeren kijken bijvoorbeeld uit verveling maar naarmate men ouder wordt, is dat steeds minder aan de orde: slechts 7% van de 50-plussers kijkt uit nog verveling ten opzichte van 38% van de jongeren (10-18 jarigen).

Lineair blijft populair

Ook blijkt uit het onderzoek dat lineaire TV nog steeds het meest bekeken is, gevolgd door Youtube en Netflix. Lineaire kijkers kijken het meest naar RTL 4 en NPO 1.

knowledgebase/2023/01/kijkgedrag-2-def.png
knowledgebase/2023/01/Bindinc-bron-informatie.png