NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Lineaire televisie nog steeds veruit belangrijkste tijdsbesteding

Mediagebruik
29 maart 2016
Lineaire televisie nog steeds veruit belangrijkste tijdsbesteding

Lineaire televisie is met 78% van de kijktijd nog altijd de populairste manier van kijken. Televisie kijken via het klassieke televisietoestel is nog altijd goed voor 91% van de kijktijd, zo blijkt uit het onderzoek Media:Tijd 2015. Nederlanders besteden gemiddeld ruim 8 uur aan media, waarvan ruim 3 uur per dag wordt besteedt aan kijken. Dagelijks wordt 2 uur en 24 minuten naar lineaire TV gekeken, dat is 78% van het totale kijken per dag. 

Media:Tijd

Media:Tijd is een gezamenlijk onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), het Nationaal Luisteronderzoek (NLO), Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM), Stichting Kijkonderzoek (SKO) en het Buitenreclame Onderzoek (BRO). De onderzoekers tellen de totale bruto mediatijd bij elkaar op, dus inclusief de tijd die aan media wordt besteedt in combinatie met andere activiteiten. De mediaconsumptie had in 2015 een gemiddelde duur van 8 uur en 13 minuten. Uit de cijfers blijkt dat kijken en luisteren de meeste tijd vergen: dagelijks wordt twee uur en driekwartier besteed aan luisteren, en wordt er ruim drie uur gekeken naar media.

Lineaire televisie onverminderd populair

Voor het onderzoek hielden meer dan 2900 respondenten een week lang iedere 10 minuten hun activiteiten bij. 78% van de kijktijd gaat op aan lineaire televisie. Uitgesteld kijken is met 19 minuten per dag (11% van de kijktijd) een goede tweede. Jongeren kijken minder TV dan ouderen, maar TV-programma's zijn ook onder jongeren goed voor bijna 70% van de kijktijd.

Uitgesteld kijken en het streamen van video's laat een groei zien tussen 2013 en 2015. Televisie kijken gebeurt vooral via het klassieke televisietoestel (91% van de kijktijd!). Kijken via tablets, computers, smartphones gebeurt veel minder vaak: 8% van de kijktijd. Jongere groepen gebruiken vaker computers, laptop en andere mobiele devices gebruiken om te kijken dan oudere groepen.

Media-multitasking

59 minuten per dag worden besteed aan het tegelijkertijd gebruiken van meerdere media: media-multitasking. Gelijktijdig kijken en communiceren is de populairste combinatie van media-multitasking.

knowledgebase/2023/01/media-tijd-2015.png
knowledgebase/2023/01/media-tijd-multitasken.png