NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Nauwelijks cord cutting, wel cord stacking

Mediagebruik
20 augustus 2019
Nauwelijks cord cutting, wel cord stacking

Cord cutting - het opzeggen van het lineaire TV abonnement - neemt nog geen grote vlucht. Kijkers nemen veelal een streaming abonnement bovenop hun TV-pakket. Dat blijkt uit afzonderlijke onderzoeken van de European Audiovisual Observatory, Ampere Analysis en Telecompaper.

De European Audiovisual Observatory onderzocht de populariteit van betaaltelevisie en SVOD-diensten. Het blijkt dat cord cutting in de EU nog niet op grote schaal plaatsvindt. Het aantal tv-abonnementen via kabel en satelliet blijft namelijk stabiel. De groei van de pay-tv en SVOD diensten zit vooral in IPTV en OTT. Dit sluit aan bij recente data van Ampere Analysis, die laten zien dat het aantal huishoudens met uitsluitend een TV-pakket daalt terwijl het aantal 'cord-stackers' - huishoudens met zowel een betaald TV-pakket als een SVOD-dienst - stijgt. Ook in Nederland blijven TV-pakketten met premium content populair, zo blijkt uit een analyse van Telecompaper.

Markt in 10 jaar verdubbeld

Het European Audiovisual Observatory - een organisatie waarvan alle Europese lidstaten en de EU zijn aangesloten - becijferde dat de totale markt voor IPTV en OTT  tussen 2008 en 2018 is verdubbeld. Daardoor is het aandeel van kabel en satelliet in de totale markt voor betaalde televisie- en videodiensten wel kleiner geworden. In absolute aantallen is ze echter gelijk gebleven.

Het aantal mensen dat dus hun tv-abonnement opzegt en alleen nog via internet tv kijkt is binnen de EU nog gering. Binnen de EU is Netflix marktleider op gebied van pay-tv, gevolgd door Liberty Global.

Nederland: 40% heeft online streamingdienst

Van oudsher is het aandeel betaaltelevisie in Nederland groot ten opzichte van de rest van Europa.

De stijging van het aantal huishoudens dat toegang tot online streamingdiensten heeft, is in een jaar tijd met vier procent tot 40 procent gestegen, zo becijferde Telecompaper onlangs. En met de komst van Disney+ zal dat de komende tijd vermoedelijk alleen maar toenemen. Maar ook in ons land blijft het aantal televisieabonnementen daarbij aardig stabiel: het daalt licht met minder dan een procent per jaar. Momenteel hebben ruim 7,4 miljoen huishoudens - oftewel ruim 9 op de 10 huishoudens - een betaald TV-abonnement. 

Cord stacking neemt toe

Het streaming-abonnement wordt dus vaak als extra dienst genomen bovenop het lineaire tv-abonnement, of andersom. Ampere Analysis onderzocht de markt in 16 landen en vond dat dergelijke 'cord-stacking' toeneemt in populariteit, zo ook in ons land. Ampere schat het aantal cord cutters in Nederland op ongeveer 12 procent, terwijl het aantal cord stackers boven de 45% ligt. 

Cord shaving?

Naast cord cutting ligt ook 'cord shaving', waarbij kijkers kiezen voor een beperkt TV-pakket zonder premium zenders, altijd op de loer. Cord shaving lijkt echter vooralsnog geen grote vlucht te nemen, getuige bijvoorbeeld het zeer beperkte marktaandeel van NLziet. Voor distributeurs blijft natuurlijk de uitdaging om de TV-propositie zo aantrekkelijk mogelijk te houden en SVOD zoveel mogelijk te integreren in de propositie.

knowledgebase/2022/12/European-Audiovisual-Observatory-2.png
knowledgebase/2022/12/European-Audiovisual-Observatory1.png
knowledgebase/2022/12/Ampere-cord-stacking.png