NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

TV jaarrapport SPOT: kijktijd daalt licht in 2015

Mediagebruik
09 maart 2016
TV jaarrapport SPOT: kijktijd daalt licht in 2015

Nederlanders keken in 2015 gemiddeld 190 minuten per dag TV. Ten opzicht van 2014 is dat een daling van 4,8%. De kijktijd daalde onder meer omdat er in 2015 relatief weinig grote sportevenementen waren. Ook het vaker bekijken van televisieprogramma's en andere videocontent op andere schermen zorgt voor een daling van de kijktijd, zo blijkt uit het gisteren gepresenteerde TV jaarrapport SPOT 2015. Wat betreft kijkersaandeel waren RTL, Fox International Channels en SBS de winnaars van 2015. De publieke omroep en de jongerenzenders van VIACOM en Disney hebben zenderaandeel moeten inleveren.

Groei voor uitgesteld kijken

Waar de totale TV-kijktijd daalde, groeide de uitgestelde kijktijd. Bij SPOT vallen hier zowel de programma's onder die door kijkers zijn opgenomen op hun settopbox of harddiskrecorder als de programma's die worden teruggekeken via 'bijvoorbeeld het VOD-platform van Ziggo en TV-programma's die eerder zijn uitgezonden' (Replay TV). Deze kijktijd groeide van gemiddeld 21 naar 24 minuten per dag. 

Multiscreen en online video

Naast uitgesteld kijken is multiscreen televisie sterk in opkomst. Ook andere online videocontent wordt in toenemende mate geconsumeerd op verschillende soorten schermen. Het kijken van multiscreen en online video wordt in het TV jaarrapport SPOT echter niet gezien als TV-kijken. de daling van de TV-kijktijd wordt dan ook deels verklaard doordat vaker VOD-content op het TV-scherm wordt bekeken en TV-programma's en andere videocontent online worden bekenen.

Jongeren kijken anders

Alleen in de doelgroep 50-64 jarigen is de TV-kijktijd gelijk gebleven aan 2014. De grootste veranderingen zijn zichtbaar onder jongeren, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.

Deze resultaten sluiten aan bij het onlangs gepubliceerde onderzoek van L.E.K consulting, naar het kijkgedrag van millennials (16-34 jarigen) en non-millennials in het Verenigd Koninkrijk. Uit dit onderzoek blijkt dat beide groepen een gelijk aantal uren per dag aan media besteden, maar verschillen in het type media waaraan ze hun tijd besteden. Millennials besteden minder tijd aan traditionele media (lineaire TV, opgenomen content en betaal TV) en meer tijd aan online videoconsumptie. Ook zijn millennials zijn meer geneigd om 'over the top (OTT)' diensten te gebruiken. Uit het L.E.K. onderzoek blijkt dat millennials niet terugvallen in een traditioneler kijkgedrag naarmate ze ouder worden. Deze conclusie betekent een uitdaging voor omroepen en adverteerders: het nieuwe kijken is 'here to stay'.

knowledgebase/2023/01/Kijktijd-2010-2015.png
knowledgebase/2023/01/kijktijd-in-minuten-2015.png