NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

NLconnect onderschrijft aangepaste gedragscode Notice and Take Down

Open internet
15 januari 2019
NLconnect onderschrijft aangepaste gedragscode Notice and Take Down

NLconnect, de brancheorganisatie voor de breedbandindustrie heeft vandaag de aangepaste gedragscode 'Notice and Take Down' ondertekend. De code is half december aangescherpt met een addendum over het bestrijden van kinderporno/ CSAM. De accessproviders in de achterban van NLconnect hebben besloten deze aanpak graag te onderschrijven.

In het addendum bij de aangepaste NTD-code is vastgelegd dat inhoud die wordt gemeld door het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) binnen 24 uur offline wordt gehaald. Providers handelen deze meldingen af zonder zelf te onderzoeken of er sprake is van onmiskenbaar onrechtmatig/strafbaar materiaal en zonder het EOKM om een vrijwaring te vragen.

Bestrijden onrechtmatige zaken

NLconnect-directeur Mathieu Andriessen: 'Hoewel de NTD-code vooral van invloed is op de dagelijkse praktijk van hostingproviders verbinden wij als access-industrie graag onze naam aan de scherpere regels. Onze leden leggen hoogwaardige glasvezel- en andere breedbandnetwerken aan en zorgen er voor iedereen in ons land een snelle internetverbinding heeft. Daarmee leveren we een bron van informatie, communicatie en vermaak. Maar er gebeuren online ook veel onrechtmatige zaken. Die moeten actief worden voorkomen en bestreden. De NTD code en de aanscherping daarvan dragen hier aan bij.'

Accessproviders

Notice and Take Down is een procedure die start op het moment dat iemand (vermeende) illegale online informatie meldt bij een provider. Dat is de Notice. De procedure eindigt met het offline halen van de betreffende content, de zogenoemde Take Down, veelal door de hostingprovider. Andriessen: 'Accessproviders nemen hun verantwoordelijkheid natuurlijk op meerdere vlakken. Ze bieden eindgebruikers bijvoorbeeld beveiligingspakketten voor spam- en virusbescherming en doen aan voorlichting en advisering over zaken als phishing. Ook pakken ISP's gehackte of kwaadwillende eindgebruikers aan, onder andere door uitwisseling van abuse informatie'. De aangescherpte NTD code past volgens NLconnect goed in de steeds intensievere gezamenlijke aanpak door de internetindustrie van onrechtmatige zaken op het internet.