NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

DESI index: Nederland meest 'connected' lidstaat van de EU

Dekking van snel internet
25 februari 2016
DESI index: Nederland meest 'connected' lidstaat van de EU

Nederland heeft de beste breedband-verbindingen van Europa. Dat blijkt uit de DESI index van de Europese Commissie. Wat betreft internet-connectiviteit gaat Nederland in Europa aan kop. Vorig stond ons land nog op de 2e plaats, achter België. Nederland kent in zijn geheel een volwassen digitale economie en maatschappij:  in de ranglijst van 28 EU-lidstaten is Nederland één van de digitale koplopers.

DESI index

De Commissie publiceerde vandaag een nieuwe versie van de zogenaamde DESI index (Digital Economy and Society Index). Deze index is door de Europese Commissie ontwikkeld om de ontwikkeling van de EU-landen in de richting van een digitale economie en maatschappij te beoordelen. De index is een combinatie van een reeks relevante indicatoren op vijf gebieden: connectiviteit, menselijk kapitaal, internetgebruik, integratie van digitale technologie en digitale overheidsdiensten. Met een algehele score van 0,67 en een tweede plaats in de ranglijst van 28 EU-lidstaten is Nederland net als vorig jaar één van de koplopers.

Connectiviteit

Nederland staat op de eerste plaats wat betreft connectiviteit: nagenoeg alle huishoudens (98 %) kunnen over snel internet beschikken en ruim 60% maakt daar ook daadwerkelijk gebruik van. Van alle internetabonnementen betreft 62% een snelle breedbandverbinding van meer dan 30 Mbps. Vorig jaar was dat nog 46%. Met name door deze stijging haalde Nederland haar zuiderburen in qua connectiviteit.

Internetgebruik en andere indicatoren

Ons land scoort ook zeer goed op het gebied van internetgebruik (zesde plaats), menselijk kapitaal (zesde plaats), integratie van digitale technologie (vijfde plaats) en digitale overheidsdiensten (vierde plaats). Nederland heeft zich het afgelopen jaar sneller dan het gemiddelde van de EU ontwikkeld, waardoor het bij de kopgroep van landen hoort.

knowledgebase/2023/01/DESI-running-ahead.png