NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Nederland hoog op digitaal scorebord van de Europese Commissie

Dekking van snel internet
27 mei 2013
Nederland hoog op digitaal scorebord van de Europese Commissie

Politici houden er heel erg van: je eigen regio of land vergelijken met andere. Weten hoe je ervoor staat is belangrijk, want hoe sterker onze eigen economie, hoe beter het gaat met inkomen en werkgelegenheid. Omdat breedband aantoonbaar gunstige gevolgen heeft voor de kracht van de economie, is het nuttig om ook dit onderdeel te vergelijken. De Europese Commissie biedt daarvoor een prachtig instrument.

Enkele jaren geleden zijn in Europa doelstellingen afgesproken onder de kop "Digitale Agenda". Nederland doet het in dit soort lijstjes altijd goed. We staan in de absolute wereldtop waar het gaat om toegang tot snel internet. 95% van alle huishoudens kan vandaag al internetten met een snelheid van dik boven de 100 Mbps (tot aan 200 toe, zelfs!).

Digitale agenda

De Europese Commissie heeft een hele website gewijd aan de digitale agenda, die als je er even naar kijkt een digitaal snoepkraampje is voor vergelijkers. We zullen hier niet alles bekijken, maar een paar hoofdpunten eruit pakken. In 2011 (tja, statistische vergelijkingen hebben per definitie de eigenschap dat ze een beetje terug in de tijd moeten) is Europa al redelijk op stoom met de realisatie van een aantal van de doelstellingen uit de Digitale Agenda. Dat blijkt uit figuur 1

Het leuke van de site over de Digitale Agenda is dat je vervolgens ook plaatjes tevoorschijn kunt toveren over hoe de individuele landen ervoor staan. Dus kijken we even naar Nederland; het wekt geen verbazing dat we het goed doen. We zijn gewoon een digitaal landje waar vrijwel iedereen toegang heeft tot snel internet en bovendien dat internet ook heel erg vaak gebruikt.

Kortom: wie wil weten hoe een land ervoor staat vergeleken met andere op het gebied van de Digitale Agenda, kan zijn hart ophalen bij de site die daarover is gebouwd.

knowledgebase/2023/02/Schermafbeelding-2013-04-18-om-13-13-09.png
knowledgebase/2023/02/Schermafbeelding-2013-04-18-om-13-17-55.png