NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Nederlandse digitale infrastructuur aan kop in Europa

Dekking van snel internet
24 maart 2016
Nederlandse digitale infrastructuur aan kop in Europa

Nederland heeft de beste telecom- en internetinfrastructuren van Europa. Dit blijkt uit het onderzoek 'De staat van Telecom' dat Dialogic uitvoerde in opdracht van Nederland ICT. De digitale infrastructuur is een belangrijke vestigingsfactor voor het internationale bedrijfsleven en draagt bij aan een vergaande digitalisering van onze economie en maatschappij. Om dit mogelijk te maken investeren Telecombedrijven in Nederland al jaren miljarden euro's.

Miljardeninvesteringen

Vanaf 2005 heeft de telecomsector ruim 27 miljard in vernieuwing en verbetering van netwerk en systemen geïnvesteerd. In 2014 investeerden telecombedrijven in Nederland maar liefst € 4,3 miljard. Dat komt neer op €558 per huishouden. Voor het tweede jaar op rij bedroegen de investeringen in de uitbreiding en vernieuwing van de vaste en mobiele infrastructuur meer dan € 4 miljard.

Nederland aan kop

In Europa steekt Nederland wat betreft investeringen in het telecomnetwerk ver boven de andere lidstaten uit. Uit de meest recente cijfers blijkt dat Nederland bijna twee keer zoveel investeert als België. Andere buurlanden zoals Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland blijven daar nog verder bij achter. 

Ruim 90.000 kilometer glasvezel

Het is mede dankzij die investeringen dat Nederland een zo wijd vertakt telecom- en internetinfrastructuur heeft. Ruim 90% heeft toegang tot supersnel breedbandinternet van 100Mbit/s of hoger. Daarnaast heeft Nederland de unieke situatie dat vrijwel door heel Nederland meerdere telecominfrastructuren liggen. Meer dan 91% van de huishoudens is aangesloten op minimaal twee vaste infrastructuren (meestal HFC en DSL). Ook blijkt uit 'De staat van Telecom' dat bedrijven in Nederland gemiddeld ruim 120Mbit/s aan bandbreedte of capaciteit afnemen. In de praktijk kunnen bedrijven vrijwel altijd beschikken over meer bandbreedte dan ze feitelijk nodig hebben. Het aanbod gaat voor de vraag uit. Door heel Nederland loopt een dicht netwerk van 91.743 km glasvezel. Dat is bijna 8x zoveel als alle Nederlandse snelwegen, spoorlijnen en waterwegen bij elkaar opgeteld!

Mobiel dataverbruik

Op het gebied van mobiel breedband heeft 99% van Nederland al toegang tot minimaal twee 4G netwerken. Door een groter beschikbaarheid van snelle 4G-netwerken en de aangeboden ruimere databundels neemt het dataverbruik sterk toe. In het derde kwartaal van 2015 was er ten opzichte van het jaar daarvoor een stijging van mobiel dataverbruik van 78%. Hoewel we steeds meer data verbruiken neemt het energieverbruik van de telecomsector af.

Bron: De Staat van Telecom, Nederland ICT

knowledgebase/2023/01/breedband-buurlanden-de-staat-van-Nederland-uitgave-2016.png