NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Snel internet in Nederland neemt een vlucht

Dekking van snel internet
20 juni 2016
Snel internet in Nederland neemt een vlucht

Nederland doet het goed als vooraanstaand breedbandland. Met een zeer hoge dekkingsgraad, een zeer hoge snelheid en een hoge mate van gebruik van breedband loopt Nederland voorop in Europa op het gebied van connectiviteit. Snel breedband van 300Mbps is reeds in 97% van Nederland beschikbaar.

Dankzij de vele investeringen in glasvezel en kabel komt Gigabit internet er aan. Glasvezel en kabel hebben DSL qua populariteit al geruime tijd ingehaald, maar ook het DSL netwerk wordt sinds kort verbeterd.

Concurrentie tussen infrastructuren

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het percentage huishoudens dat via DSL snelheden van minstens 50 Mbps kan halen is gestegen van 30% naar 50% ten opzichte van het jaar daarvoor. Van de DSL-klanten kan 30% inmiddels beschikken over 100 Mbps en 10% kan een snelheid afnemen van 200 Mbps. DSL blijft daarmee nog altijd sterk achter bij kabel, via welke infrastructuur snelheden van 300Mbps in 97% van het land beschikbaar zijn. Maar de concurrentie tussen kabel en DSL werkt ontegenzeggelijk in het voordeel van de consument. 

Netflix Speed Index

Ook volgens de Netflix Speed Index loopt ons land voorop qua snel breedband. De investeringen van de verschillende aanbieders lonen.

Zie hieronder een overzicht (infographic) van de breedbandmarkt in 2016.