NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Brabant boft: snel internet tot de verste uithoek

Nieuws
01 september 2016
Brabant boft: snel internet tot de verste uithoek

De inwoners van het Brabantse buitengebied hebben geluk. Noord-Brabant wordt de eerste Nederlandse provincie waar élke woning, tot in de verste uithoeken van de provincie, toegang heeft tot snel breedbandinternet. "Het buitengebied wordt binnengebied", aldus Pieter van Grunsven, directeur van Mabib, dat 'de rest van Brabant' van glasvezel gaat voorzien.

Maatschappij voor Breedband in Brabant BV, kortweg Mabib, rolt glasvezelkabels uit naar de 35.000 Brabantse woningen waar nooit een kabelaansluiting gemaakt is. Kosten: ruim 100 miljoen euro ofwel – er voor het gemak van uitgaande dat alle buitengebiedbewoners de aangeboden glasvezelaansluiting afnemen – gemiddeld 3.000 euro per woning. De aanleg start in september. Mabib gaat ervan uit dat het project binnen twee jaar klaar is. Met het internet- en tv-aanbod over het netwerk houdt Mabib zich niet bezig. Daarvoor gaat het bedrijf gespecialiseerde aanbieders toegang geven tot het netwerk. Mabib wil dat klanten straks kunnen kiezen uit minimaal drie aanbieders.

Tender gewonnen

Initiatiefnemer is Pieter van Grunsven, inmiddels directeur van Mabib. "Ik woon zelf in Noord-Brabant en hoorde op verjaardagen nogal eens gemopper van familieleden met een afgelegen agrarisch bedrijf over hun trage internet via KPN. "Jij doet toch iets in Telecom", zeiden ze dan. "Ik ben inderdaad sinds langere tijd actief in de sector. En ik had me al eens verdiept in een vergelijkbare situatie in Duitsland. De schaal is daar groter, maar de risico's en de vereiste investeringen zijn vergelijkbaar met die in Noord-Brabant. Doordat ik ook betrokken was bij de oprichting van CIF, een fonds dat zich richt op langetermijninvesteringen in telecommunicatiestructuren, ging het balletje rollen. Het was gunstig dat ik twee jaar geleden al alle Brabantse adressen zonder kabel in kaart had gebracht en op basis daarvan een kostenraming had gemaakt. Toen we begin dit jaar de tender wonnen voor de aanleg en de achtergestelde lening van het Breedbandfonds Brabant, is het project in een stroomversnelling gekomen."

Keuze voor solidariteit

Het geld uit het Brabantse Breedfonds is goed voor ongeveer een kwart van de aanlegkosten. De rest van het geld komt van de CIF-aandeelhouders, voornamelijk grote pensioenfondsen. Van Grunsven: "Zij nemen genoegen met een redelijk en billijk rendement. Eén van de redenen is dat ze de risico's van de investering laag inschatten. Mabib is straks immers de enige partij met een netwerk in het buitengebied. Overigens betalen de bewoners wel mee. Ze betalen een eenmalige afkoopsom van € 1.815 of eenmalig € 250 plus € 15 per maand. We zijn in onze berekeningen uitgegaan van een deelname van 55%. Maar we willen zo snel mogelijk naar 70%. En zodra we die 70% halen in een bepaald gebied, krijgen alle deelnemers € 250 terug. We hebben dus gekozen voor solidariteit: dezelfde prijs voor iedereen, onafhankelijk van de aansluitkosten voor een bepaalde woning. Dat valt goed bij alle stakeholders. En dat helpt. Een goede samenwerking met provincie, gemeenten en bewoners is een voorwaarde voor succes."

Brabant is het begin

De ambitie van de initiatiefnemers van Mabib reikt overigens verder dan Noord-Brabant. "Mabib is onderdeel van Mabin. De 'N' staat voor Nederland uiteraard. In zekere zin beschouwen we Noord-Brabant als pilotgebied. We kijken dus zeker naar de rest van Nederland. Laat ik het zo zeggen: ik zou het mooi vinden als over een jaar of vijf ook de laatste huizen in Nederland toekomstvast breedbandinternet hebben."