NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Cable Congress 2019: kabel betreedt het Gigabit era

Nieuws
21 november 2019
Cable Congress 2019: kabel betreedt het Gigabit era

Vorige week vond het Cable congres 2019 plaats in Berlijn. Waar dit congres de laatste jaren vooral een 'feestje' was van Liberty Global werd de 2019 editie gekleurd door Vodafone, dat veel kabelbedrijven overnam van Liberty Global en in Nederland natuurlijk met dat bedrijf in een joint venture zit. Belangrijkste item op het congres was Gigabit internet. De kabelindustrie timmert in Europa immers flink aan de weg met Gigabit abonnementen en er zit met DOCSIS 4 nog meer in het vat.

Verder blijft de kabelwereld in het veranderende medialandschap goed overeind, maar ook zoekende naar nieuwe manieren om de consument te voorzien van goede content. NLconnect was er als congrespartner bij en maakte onderstaand verslag.

Gigabit snelheden

Afgelopen jaar zijn steeds meer kabelnetwerken in Europa geschikt gemaakt voor Gigabit snelheden en het aanbod van abonnementen neemt met rasse schreden toe. De oude belofte van DOCSIS 3.1 wordt daarmee eindelijk ingelost. Onderstaande slide werd op het congres getoond, maar bevat niet eens alle voorbeelden. Zo ontbreken DELTAFiber Nederland (uitrol DOCSIS 3.1 in heel Zeeland) en VodafoneZiggo (15 oktober gestart met gefaseerde uitrol in Nederland). 

De redenen voor de uitrol van Gigabit abonnementen mogen helder zijn. Allereerst heeft FttH nog geen grote dekking en via DSL zijn dergelijke snelheden gewoon niet realistisch. Op termijn zullen de kabelbedrijven in steeds grotere delen van hun footprints de concurrentie van glasvezel gaan voelen, maar voorlopig kan de kabel een voorsprong nemen op de concurrentie. 

Maar er is meer aan de hand. Want ook de autonome groei van het datagebruik door consumenten en zakelijke afnemers noopt tot investeringen in Gigabit snelheden, evenals de enorme groei van het aantal connected devices in woningen. Dat is de tweede reden om sterk te investeren in Gigabit netwerken.

10G en DOCSIS 4

De kabelbedrijven schakelen daarom door. Vorig jaar werd het 10G initiatief gelanceerd en inmiddels beginnen de contouren daarvan zichtbaar te worden.

De vraag is natuurlijk of alle mogelijke upgrades van HFC netwerken kostenefficiënt zijn. Het nuchtere antwoord is dat dit afhangt van de druk van FttH-aanbieders en van de kosten om glasvezel uit te rollen.

GIGAEurope

Hoe dan ook, om de switch naar Gigabit netwerken kracht bij te zetten wordt Cable Europe begin 2020 omgedoopt tot GIGAEurope. Een goede techniekneutrale stap voorwaarts!

De 'streaming wars' en het gidsen van de consument

De kabelbedrijven blijven naast sterke breedband-partijen ook op de televisiemarkt relevant. De omzet in Europa groeit nog altijd, vooral dankzij triple play pakketten. Cord cutting lijkt ook niet echt door te zetten.

De consument heeft naast een TV-pakket natuurlijk ook de keuze uit een omvangrijk aanbod van streaming video. De kabelbedrijven zien daar voor zichzelf een rol om de consument te gidsen. Of dat uiteindelijk lukt? Time will tell.

news/2022/12/gigabit-europe-2019-1-e1574334129231.jpeg