NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

CAI Harderwijk wint Europese innovatieprijs 2015

Nieuws
17 november 2015
CAI Harderwijk wint Europese innovatieprijs 2015

CAI Harderwijk heeft in Brussel de prestigieuze Europese innovatieprijs 'European Broadband Award 2015' gewonnen. Directeur Edo Kweldam heeft tijdens het EU Broadband Event de prijs in ontvangst genomen uit handen van de Europees commissaris van digitale economie en samenleving, Günter Oettinger.

Directeur Edo Kweldam ziet de prijs als beloning voor de keuze die zijn organisatie enkele jaren geleden maakte. Kweldam: '...Het is echt heel bijzonder dat wij als klein, lokaal netwerkbedrijf deze prijs krijgen. Vergelijkbaar met voetbalclub VVOG die de Champions League wint'. Ook Mathieu Andriessen, directeur NLkabel, feliciteert CAI Harderwijk van harte met deze verdiende prijs: 'Ik zie de prijs ook als erkenning voor het commitment van de Nederlandse kabelindustrie aan supersnel breedband en aan het op verschillende manieren aanjagen van concurrentie in het Nederlandse breedbandlandschap'.

Consumentgericht netwerk

De Europese Unie ziet de situatie in Harderwijk als schoolvoorbeeld van een hoogwaardig, open en consumentgericht netwerk. 'The CAI Harderwijk Project used a participatory process -pro-actively stimulating demand for high-speed connectivity in the local community. It also developed a detailed map inventorying existing ducts in civil infrastructures and town works planned by local municipalities as well as by energy companies operating in the area. This allowed CAI Harderwijk to build at low-cost yet high-quality network, able to provide a very open fibre-to-the-home (FTTH) connectivity in areas insufficiently attractive for telecom operators. Using a structural separation between the infrastructure and the services part, the CAI Harderwijk project also facilitates competition and service innovation on the network which has been recognised by the consumers union in the Netherlands as a best practice example given the wide choice of high speed services offered to end-users.' aldus de jury.

Bijdrage Europese breedband doelstellingen

De Europese Commissie heeft de innovatieprijs in het leven geroepen om kennisuitwisseling te stimuleren. Door voorbeeldprojecten met een award te belonen, hoopt men een bijdrage te leveren aan het behalen de Europese breedband doelstellingen voor 2020. In dat jaar wil Europa een 100% dekking van internet met een snelheid van 30 Mbps. In 50% van de huishoudens moet men over ruim vijf jaar 100 Mbps aan snelheid hebben. In Harderwijk beschikt inmiddels vrijwel 100% van de huishoudens over 100 Mbps. In het totaal werden er vijf prijzen in verschillende categorieën uitgereikt bij de eerste European Broadband award. CAI Harderwijk won de prijs in de categorie "openheid en concurrentie". In de overige categorieën werden de prijzen uitgereikt aan Breitband Nordhessen (Duitsland), RAIN II (Litouwen), guifi.net (Spanje) en Stokab (Zweden).