NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Consortium wil laatste 20.000 huishoudens aansluiten op breedband

Nieuws
02 november 2021
Consortium wil laatste 20.000 huishoudens aansluiten op breedband

Iedereen in Nederland moet toegang hebben tot snel internet, vindt een consortium waaraan de telecomproviders en brancheverenigingen NLconnect en NLdigital zich hebben verbonden. De partijen roepen de politiek op om via het Europees Herstelfond middelen te reserveren om de laatste 20.000 geïsoleerde of moeilijk bereikbare huishoudens in Nederland te voorzien van een snelle vaste breedband-internetverbinding.

De laatste 20.000 huishoudens

Mathieu Andriessen, directeur van NLconnect: "Brussel geeft de Nederlandse politiek via het Europees Herstelfond een niet te missen kans. Maar dan moeten we nu de aanvraag doen. Anders is er te weinig tijd. Met geld uit het Europese Herstelfonds kan de markt de laatste 20.000 geïsoleerde of moeilijk bereikbare huishoudens in Nederland voorzien van een snelle vaste breedband-internetverbinding." De markt is bereid substantieel mee te investeren, het onrendabele deel kan betaald worden met geld uit het Herstelfonds. Hiervoor heeft NLdigital, namens het consortium, een voorstel ingediend bij het ministerie van Economische Zaken.

Digitalisering

Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital: "We willen een breedgedragen wens vervullen, namelijk dat alle gezinnen in buitengebieden ook kunnen meedoen in onze digitale samenleving. Want digitalisering speelt een belangrijke en steeds grotere rol in het dagelijks leven alle Nederlanders; om te kunnen solliciteren, te leren, te werken, je administratie te organiseren of om sociale contacten te onderhouden." De wens van het consortium sluit ook aan bij de Agenda Platteland van de P10, het netwerk van grote plattelandsgemeenten.

Het enige land

Met het Europees Herstelfonds kan de Europese Unie 750 miljard euro verdelen over de lidstaten om de economische gevolgen van de coronapandemie te herstellen. Voor Nederland ligt er in Brussel ongeveer 5,6 miljard euro klaar. Maar, onder andere door een lange formatie, heeft Nederland als enige land nog geen aanvraag gedaan voor subsidies of leningen uit dit fonds. De Bruijn: "Dus waar andere landen aan het investeren zijn om de gevolgen van de coronapandemie in te dammen, laat Nederland nu kansen liggen. Terwijl dit fonds een unieke mogelijkheid biedt om projecten te realiseren die iedereen in Nederland digitaal voorwaarts helpen."

De tijd dringt

De tijd dringt, want halverwege 2022 moeten de aanvragen binnen zijn bij de EU. En ook belangrijk: één van de voorwaarden van de EU is dat de projecten gerealiseerd worden vóór 2026. Andriessen: "Dit wordt steeds lastiger, als de politiek de aanvragen blijft uitstellen."