NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

De helft van Nederland heeft glasvezel

Nieuws
15 juli 2021
De helft van Nederland heeft glasvezel

Vandaag zette Eddy van Hijum, gedeputeerde van de Provincie Overijssel, de schop in de grond voor de 4 miljoenste glasvezelaansluiting van Nederland. Dit deed hij samen met Jan Hilco, eigenaar van het bedrijf Digidot, Michiel Admiraal, directeur DELTA Fiber Netwerk, en burgemeester van de gemeente Zwartewaterland, Eddy Bilder. Zwartewaterland is een gemeente in de provincie Overijssel waar DELTA Fiber Netwerk, samen met RENDO, een grootschalig glasvezelnetwerk aanlegt. Met deze 4 miljoenste aansluiting zijn de helft van alle huishoudens en bedrijven voorzien van glasvezel.

De aftrap voor de realisatie van de 4 miljoenste glasvezelaansluiting is een bijzonder moment. Gedeputeerde Eddy van Hijum, licht toe: "Snel internet, overal beschikbaar en voor iedereen. We zijn ongelooflijk trots dat dit in Overijssel nu heel vanzelfsprekend is. Dit is mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking van inwoners, bedrijven en lokale overheden. Dat Overijssel vooroploopt in Nederland is mooi, want de ontwikkelingen gaan in rap tempo verder. Het afgelopen jaar heeft laten zien dat zorg op afstand, online lessen volgen en thuis werken heel goed mogelijk zijn als je een goede, stabiele internetverbinding hebt. Dat is belangrijk voor de toekomst van heel Nederland."

Volle kracht door

Mathieu Andriessen, directeur van branchevereniging NLconnect was bij de mijlpaal aanwezig en ziet dat de aanleg van glasvezel overal in Nederland een vlucht heeft genomen. "De helft van het land heeft nu glasvezel. En het glas is halfvol. Bestaande en nieuwe glasvezelpartijen investeren namelijk op grote schaal in nieuwe projecten. De verwachting is dat we dit jaar het record uit 2013 van het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen ruimschoots overtreffen. En de komende jaren gaat de uitrol op volle kracht door. Dat is goed nieuws voor ons land, dat daarmee mondiale voorloper blijft op het gebied van digitale connectiviteit."

Glasvezel is onmisbaar voor de toekomst

Digidot is een lokale computerwinkel waar klanten terecht kunnen voor advies over de aanschaf van computerapparatuur en accessoires. Jan Hilko Hofstede, eigenaar van de winkel, vertelt: "We zien dat de wereld nu al verandert. Waar voorheen alle content via de traditionele kabel je huis binnenkwam, gaat dat nu via internet. Kijk naar Formule 1 of Premier League. Dit soort ontwikkelingen is voor steeds meer mensen een reden om te kiezen voor snel internet via glasvezel."

"Zoveel mogelijk huishoudens en bedrijven in Nederland voorzien van glasvezel"

Michiel Admiraal, directeur DELTA Fiber Netwerk: "Wij zijn heel trots dat DELTA Fiber Netwerk de 4 miljoenste aansluiting van Nederland maakt in Hasselt. In Overijssel hebben wij als bedrijf een rijke historie, en is meer dan een derde van alle de adressen in deze provincie door DELTA Fiber Netwerk voorzien van glasvezel. En daarom is deze dag voor ons op deze locatie, extra bijzonder. Onze ambitie blijft om ook in de rest van Nederland zoveel mogelijk huishoudens en bedrijven toegang te geven tot glasvezel. Inmiddels staat de teller op 850.000, op naar een miljoen aan het einde van dit jaar!"