NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

DELTA Fiber start uitrol XGS-PON en WiFi 6

Nieuws
06 mei 2021
DELTA Fiber start uitrol XGS-PON en WiFi 6

DELTA Fiber start in september met de uitrol van XGS-PON. Met deze techniek zijn snelheden tot 10 Gbps mogelijk en is het netwerk voorbereid op snelheden tot maar liefst 25 Gbps. In gebieden waar XGS-PON wordt uitgerold, krijgen klanten tevens een WiFi 6 modem.

De eerste plaats waar deze technologie wordt uitgerold is het Zeeuwse Kapelle. Daar wordt in het dorp de eerste wijkcentrale voorzien van deze nieuwste apparatuur. Vanaf september wordt deze technologie de standaard voor de aanleg van alle nieuwe glasvezelnetwerken door DELTA Fiber in Nederland. DELTA Fiber is de enige internetprovider in Nederland die deze technologie voor consumenten en de zakelijke markt grootschalig uitrolt.

10 Gbps, opmaat naar 25 Gbps

"Met deze nieuwste technologie kunnen onze klanten profiteren van de hoogste internetsnelheden van Nederland. Elk jaar stijgt het dataverkeer met zo'n 40 procent. We gaan nu werken aan snelheden tot 10 Gbps. Met deze upgrade is ons netwerk ook voorbereid op snelheden tot 25 Gbps. Zo kunnen we blijven meegroeien met de behoefte van onze klanten in de toekomst", zegt CTO John Wittekamp van DELTA Fiber. Later dit jaar maakt DELTA Fiber de prijzen bekend voor de eerste abonnementen tot 10 Gbps.

XGS-PON

De nieuwe glasvezeltechniek wordt geleverd door de Finse leverancier Nokia. Het gaat om apparatuur in de wijkcentrale, het aansluitpunt in huis en het modem. Aan de manier van aanleggen verandert verder niets. Elke woning krijgt vanuit de wijkcentrale een unieke glasvezelkabel aangelegd.

WiFi 6

In gebieden waar XGS-PON wordt uitgerold, krijgen klanten tevens een modem dat past bij deze nieuwste technologie. Dit modem is standaard voorzien van WiFi 6. WiFi 6 kan snelheden tot 10 Gbps aan en verdeelt het verkeer naar aangesloten apparaten efficiënter. Bovendien heeft WiFi 6 minder last van andere netwerken en presteert beter bij een afnemend WiFi-signaal.

DELTA Fiber

DELTA Fiber is het snelst groeiende telecombedrijf in Nederland. Zo'n 850.000 woningen en bedrijven hebben nu toegang tot het landelijke netwerk van DELTA Fiber. De ambitie van het bedrijf is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk adressen te voorzien van supersnel internet. Voor het einde van 2021 wil DELTA Fiber in Nederland in totaal 1 miljoen huishoudens en bedrijven hebben aangesloten.