NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

DELTA komt met 8 Gigabit-abonnement over XGS-PON

Nieuws
06 augustus 2021
DELTA komt met 8 Gigabit-abonnement over XGS-PON

DELTA start met het aanbieden van een abonnement van 8000 Mbps via glasvezel. Na een pilot in Kapelle die voor de zomer succesvol is afgerond, wordt nu gestart met een brede uitrol van XGS-PON door heel Nederland. Het 1 Gigabit-abonnement wordt bij DELTA de standaard voor glasvezelklanten en gaat fors in prijs omlaag.

Afgelopen week kondigde DELTA Fiber aan 2 miljoen huizen en bedrijven op het glasvezelnetwerk te gaan aansluiten en voor zo veel mogelijk mensen hoge internetsnelheden toegankelijk en betaalbaar te maken. Nu maakt het bedrijf de nieuwe glasvezelabonnementen bekend en zet hiermee een nieuwe standaard in de markt voor snel glasvezelinternet.

Nieuwe standaard

"Gigabit wordt de nieuwe standaard. De vraag naar bandbreedte in een huishouden is enorm aan het toenemen", zegt CCO Ludolf Rasterhoff van DELTA Fiber. "Het afgelopen jaar hebben we allemaal kunnen ervaren hoe belangrijk een stabiele verbinding is als we met z'n allen tegelijk thuis moeiteloos willen videobellen, studeren en werken in de cloud, 4K streamen en gamen met een ultra lage latency. De nieuwste XGS-PON-techniek is ideaal hiervoor, iedereen in huis krijgt straks z'n eigen Gig."

8 Gbps abonnement

Het nieuwe 8 Gigabit-abonnement is vanaf vandaag te bestellen door mensen die voor glasvezel kiezen van DELTA, als eerste in Het Hogeland in Groningen, Drechterland-Noord in Noord-Holland en Alphen, Chaam en Riel in Noord-Brabant. En daar komen elke maand nieuwe plaatsen bij waar DELTA Fiber XGS-PON uitrolt. Vanaf volgend jaar komt het nieuwe 8 Gigabit-abonnement ook voor alle bestaande glasvezelklanten beschikbaar. Het netwerk van DELTA Fiber, dat dan meer dan 1 miljoen aansluitingen telt, wordt dan ook geüpgraded naar de nieuwe XGS-PON-technologie. Rasterhoff: "Wij kiezen ervoor om gigabit-snelheden voor megabit-prijzen in de markt te zetten. Zo wordt gigabit-internet voor iedereen bereikbaar en kunnen onze klanten zorgeloos met z'n allen tegelijk genieten van alles wat het internet te bieden heeft."

Bestaande glasvezelklanten gaan er ook direct op vooruit: iedereen die nu een 400 Mbps-abonnement bij DELTA heeft, krijgt binnenkort een upgrade naar 1 Gigabit en gaan minder betalen. Ook klanten die al 1 Gbps afnemen gaan minder betalen.

Nieuwste modem

Klanten die voor 8 Gigabit kiezen, krijgen een nieuw modem dat een totale capaciteit heeft van 8000 Mbps, verdeeld over meerdere streams van 1 en 2,5 Gbps symmetrisch en WiFi 5 en 6. Eind 2022 komt er een modem beschikbaar dat ook 8 Gbps kan doorgeven via één LAN-poort.

XGS-PON: opmaat naar 25G-PON

Het nieuwste XGS-PON-netwerk dat DELTA Fiber nu breed uitrolt in de markt kan snelheden tot 10 gigabit per seconde doorgeven. Deze infrastructuur is in de basis ook klaar voor een upgrade naar 25G-PON. Dit betekent dat met een eenvoudige technische aanpassing, ditzelfde netwerk ook snelheden tot 25 Gigabit per seconde doorgeven.

Glasvezel voor iedereen

Op dit moment is ongeveer de helft van Nederland voorzien van een glasvezelaansluiting. Onlangs kondigde DELTA Fiber aan met een nieuwe financiering van 2 miljard euro een kwart van Nederland te willen verglazen.

Het bedrijf heeft de ambitie om zo veel mogelijk huishoudens en bedrijven toegang te bieden tot een snelle internetverbinding. Dit is belangrijk omdat het dataverbruik nu jaarlijks ongeveer verdubbelt en snel en stabiel internet steeds belangrijker wordt. Er wordt steeds meer vanuit huis gewerkt en gestudeerd, tv wordt meer en meer over internet aangeboden en voor steeds meer voorzieningen in huis is een goede internetverbinding nodig.