NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

DELTA publiceert ESG-verslag 2023: Fiber First

Nieuws
12 maart 2024
DELTA publiceert ESG-verslag 2023: Fiber First

DELTA Fiber heeft zijn ESG-verslag 2023 gepubliceerd: Fiber First. Hierin laten ze zien hoe de drie speerpunten van hun ESG-strategie bijdragen aan een duurzamere wereld: een digitale samenleving mogelijk maken, verbonden zijn met de samenleving en ondernemen met respect voor onze planeet. Ze laten zien welke stappen ze in 2023 hebben gezet en de vooruitgang die ze hebben geboekt in het waarmaken van hun doelstellingen en ambities.

Een digitale samenleving mogelijk maken

Vanuit de ambitie om op een zo duurzaam mogelijke manier Nederland digitaal te verbinden legt DELTA door heel Nederland een glasvezelnetwerk aan. "Ons netwerk is gebouwd met de nieuwste, duurzame glasvezeltechnologie, XGS-PON, en bereikt inmiddels 1,6 miljoen huizen en bedrijven. Glasvezel is de meest duurzame optie van alle netwerk technologieën. Het is snel, betrouwbaar en verbruikt vele malen minder stroom dan andere netwerken. Het levert ook de meest stabiele overdracht van data en maakt steeds hogere snelheden mogelijk bij een relatief laag stroomverbruik." In 2023 introduceerden ze 8Gbps glasvezelinternet. Zo’n 70% van de buitengebieden in ons land hebben ze inmiddels van een duurzame glasvezelverbinding voorzien. Daarmee zijn ze niet alleen koploper in die buitengebieden maar leveren ze een substantiële bijdrage aan de digitale inclusie in Nederland. Zij willen dat iedereen mee kan in digitale ontwikkelingen. En zo alle nieuwe, digitale mogelijkheden kan benutten om te ondernemen, te leren, te werken, te studeren en te socializen.

Verbonden met de samenleving

Het welzijn van klanten, medewerkers en aandeelhouders staat voorop. Dankzij een doelgericht kwaliteitsverbeteringsplan voor netwerkverbetering, productinnovatie en klantervaring steeg de NPS (Net Promotor Score) naar +5. De medewerkersbetrokkenheid is gestegen naar +32 en ze eindigden in de top 10 van ‘Vitaalste Vakbedrijf 2023’.

Respect voor onze planeet

Sinds januari 2023 zijn vrijwel alle nieuwe leasecontracten afgesloten voor elektrische auto’s. Dit is een belangrijke stap op weg naar de volledige elektrificatie van hun leasevloot in 2028. De Customer Premises Equipment (CPE) zoals modems, set-topboxen en wifi-extenders laten ze refurbishen, waardoor de gebruiksduur van de producten aanzienlijk is verlengd. Het percentage refurbished CPE’s steeg van 68% in 2022 naar 88% in 2023. In december 2023 heeft het Science Based Trade-initiatief (SBTi) de emissiereductiedoelstellingen voor de nabije toekomst gevalideerd. DELTA streeft ernaar om voor 2040 op netto nul uit te komen met de CO2-uitstoot.

Hybride marktmodel

Tot slot zijn en blijft DELTA pleitbezorger van een hybride marktmodel: een markt waarin partijen hun netwerken openstellen voor elkaar zodat aanbieders hun diensten via meerdere netwerken kunnen leveren, vergelijkbaar met de energiemarkt. Dubbele glasvezelaanleg is daardoor onnodig en leidt tot onnodige belasting van het milieu. Daar komt bij dat als je maar één glasvezelnetwerk hebt, de bezettingsgraad hoger wordt, waardoor de kosten per actieve aansluiting lager zijn.