NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Edam-Volendam start onderhandelingen met Glasdraad over uitrol glasvezel

Nieuws
29 november 2022
Edam-Volendam start onderhandelingen met Glasdraad over uitrol glasvezel

Glasdraad gaat het kabelnetwerk (CAI) in de gemeente Edam-Volendam vervangen voor een glasvezelnetwerk. Het college van B&W heeft groen licht gegeven om de onderhandelingen hierover te starten. Glasdraad heeft op meerdere locaties in Nederland vergelijkbare glasvezelprojecten succesvol uitgevoerd.

Partner

Edam-Volendam is een van de laatste gemeenten die nog eigenaar is van een eigen kabelnetwerk voor televisie, telefonie en internet. De gemeente heeft daarom de afgelopen tijd onderzocht wat de opties waren voor het vernieuwen van het netwerk en heeft de keuze gemaakt dit met een partner te gaan doen. Met die partner wordt dan een gezamenlijke onderneming (joint venture) opgezet. In december 2021 zijn telecomaanbieders uitgenodigd om een voorstel te doen voor een dergelijke onderneming. Na een selectieproces is de keuze op Glasdraad is gevallen.

Start aanleg

Glasdraad en de gemeente willen voor de zomer starten met de aanleg van dit nieuwe glasvezelnetwerk. Hierover wordt in het voorjaar gecommuniceerd met de inwoners. Het is de bedoeling dat de installatie van de glasvezelaansluiting kosteloos is voor de mensen die nu op het coax kabelnetwerk (CAI) zijn aangesloten.

Hoge eisen internet

Inwoners en bedrijven stellen steeds hogere eisen aan hun internetverbinding. Met de aanleg van een nieuw netwerk komt de gemeente daaraan tegemoet. Het is de bedoeling dat de huidige dienstverlening van de CAI, en de dienstverlening van VodafoneZiggo, verder gaan op het nieuwe glasvezelnetwerk. Een nieuw netwerk maakt het ook voor andere telecomaanbieders mogelijk om hun diensten aan te bieden. De gesprekken met Glasdraad gaan binnenkort van start.