NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Eindhoven als eerste grote stad volledig verglaasd

Nieuws
17 juni 2022
Photo by <a href="https://unsplash.com/@ruddymedia?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">ruddy.media</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/eindhoven?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>

Eindhoven is de eerste van de vijf grote steden in Nederland die een stadsdekkend glasvezelnetwerk heeft. In 2020 begon een consortium van T-Mobile Nederland, Primevest Capital Partners en VolkerWessels Telecom aan het project om ook de laatste wijken in de stad van glasvezel te voorzien. In het Centrum, Strijp en Gestel werden de afgelopen twee jaar 26.000 woningen en circa 1150 MKB-bedrijven aangesloten op het glasvezelnetwerk. Hiermee is de gehele stad voorzien van glasvezel.

Centrum, Strijp en Gestel vormen samen een kwart van de stad. In het project is 2,8 miljoen meter glasvezelkabel en 300 kilometer buis de grond in gegaan en is 175 kilometer aan geulen gegraven. T-Mobile en andere aanbieders huren het glasvezelnetwerk van het Primevest Communication Infrastructure Fund (PCIF) om supersnelle internetservice te bieden. Het is nog tot en met het einde van dit jaar mogelijk om een gratis aansluiting voor snel internet aan te vragen.

Twintig jaar glasvezel

Mathieu Andriessen, directeur NLconnect feliciteert de gemeente Eindhoven van harte met deze mooie mijlpaal: 'Eindhoven staat aan de wieg van de verglazing van ons land. De eerste FttH-aansluiting van ons land werd zo'n twintig jaar geleden hier gemaakt, aan de Cederlaan, in de Vlinderflats in Tongelre en in Woenselse Watermolen. Eindhoven stak vanaf het allereerste begin haar nek uit, met haar deelname aan het Kenniswijk project en door al in 2003 de ambitie uit te spreken dat al haar inwoners, bedrijven en instellingen moesten kunnen beschikken over een glasvezelinfrastructuur. Het ging uiteindelijk met ups en downs - dat staat allemaal beschreven in het boek over 20 jaar glasvezel dat NLconnect eerder dit jaar publiceerde - maar het is absoluut een gevolg van bestuurlijke inspanningen dat de gemeente dit fantastische resultaat heeft behaald.'

Essentieel

Stijn Steenbakkers, Wethouder Economie & Innovatie van Gemeente Eindhoven: "Een snel en goed werkend digitaal netwerk is essentieel voor onze inwoners en voor de continuïteit van de economie. Het online winkelen, het thuiswerken en online consultatie (bijvoorbeeld in de zorg) zijn door de lockdowns toegenomen. Die trend zet zich door en de vraag zal alleen maar toenemen. De coronatijd is nuttig gebruikt om juist in deze periode de infrastructuur in het centrum aan te leggen met minimale overlast voor winkeliers die op dat moment verplicht gesloten waren. Ik ben ontzettend blij dat het consortium van T-Mobile en Primevest Capital Partners dit gerealiseerd heeft."

Leidende positie

Heimen Visser, Fund Manager Communication Infrastructure & Smart Cities bij Primevest Capital Partners, voegt toe: "Digitalisering en een goede aansluiting is in coronatijd cruciaal gebleken voor alle Eindhovenaren die thuiswerken, maar ook voor de gezondheidszorg en voor bedrijven en winkeliers die online hun producten aanbieden. De winnende steden van de toekomst zullen de steden zijn met de beste internetinfrastructuur die hun gedigitaliseerde economieën in staat stellen om online een stap voor te blijven. Eindhoven staat nu al bekend als een wereldwijd academisch centrum van technologisch toponderzoek en daar past een snel werkend internet voor de gehele stad perfect bij. Deze belangrijke stap zal ervoor zorgen dat Eindhoven zijn leidende positie behoudt."

news/2022/12/3565623a-a161-4034-bf28-82e49a30c141.jpg